perjantai 27. heinäkuuta 2018

Ensihoitajien työturvallisuus ei ole maahanmuuttokysymys

Törmäsin tänään uutiseen, joka sai minut raivoihini kahdella tasolla. Kyse on siis tapauksesta, jossa kolme mieshenkilöä kävi Helsingissä ensihoitajien ja poliisin kimppuun, tässä esimerkiksi Ilta-Sanomien teksti asiasta.

Ensihoitajien työssään kohtaama väkivalta on ihan todellinen ongelma, josta on syytä puhua ja jonka syitä pohtia - ja pyrkiä niihin puuttumaan. Varsin iso osa siitä palautuu päihteidenkäyttöön, mitä tuskin on hankalaa käsittää: monet päihteet ja etenkin yhdessä käytettyinä saattavat lisätä aggressiivisuutta. Tässä kyseisessäkin uutisessa kyseessä on ollut päihtynyt henkilö kumppaneineen, eikä tässä valitettavasti ole mitään hirveän yllättävää.


Ollessani joskus vuonna Suti-kollin pallit paikallislehdessä duunissa, jouduin kirjoittelemaan erilaisia rikosuutisia oikeastaan päivittäin: työrutiiniin kuului paikalliselle poliisikonttorille soittelu ja tapahtumien kysely. Maailma on muuttunut noista vuosista yhdessä suhteessa aivan pirusti. Tuolloin oli (journalistin ohjeiden mukaisesti) tapana, että rikoksentekijöistä julkaistaan vain sellaiset tiedot, jotka ovat asian kannalta olennaisia. Yksityiskohtaisia esimerkiksi ulkonäköön perustuvia lausuntoja kirjattiin vain silloin, jos poliisi erikseen pyysi lukijoilta havaintoja rikoksen selvittämiseksi. Luvalla sanoen minulle ei tullut mieleenkään, että minun olisi pitänyt lehteen kirjoittaa, minkä värinen iho vaikkapa rattijuopolla oli. Se ei ollut silloin tärkeää.

Ylle linkkaamassani uutisessa ei ole mainittu pahoinpitelijöiden etnisyyttä, eikä sitä ole mainittu alkuperäisessä poliisin tiedotteessakaan. Tekijät jäivät kiinni verekseltään, joten havaintotiedoille ei ole enää tarvetta. Ja ylipäätään se ei ole asia, joka tässä on olennaista: olennaista on hoitohenkilökunnan kohtaama väkivalta, mikä todella on uutinen.

Tämä ei kuitenkaan estä nettispekuloijia olemasta 100% varma, että kyseessä on maahanmuuttaja, mielellään vielä muslimi. Esimerkiksi käy IS:n uutisen FB-kommenttiketju. Kun tämä jengi kaappaa keskustelun, on täysin turhaa yrittää huudella väliin että ei nyt tehdä tästä(kin) mamukysymystä, puhutaan asiasta. Ja kun porukan mielestä kaikki ongelmat voidaan ratkaista menetelmällä rajat kiinni ja matut vittuun, ei kohta ketään enää kiinnosta ensihoitajien turvallisuuden parantaminen vaan keskustelu on väärillä raiteilla peruuttamattomasti.

Maahanmuuttovastaisen väen tapa kääntää kaikki uutiset maahanmuuttoon on aidosti haitallinen tapa, sillä se ei todellakaan lisää keskustelua vaan näivettää sitä. Sen sijaan, että pohdittaisiin työtään tekevien ihmisten työhyvinvointia, mietitään että mistäköhän päin maailmaa tälläkin kertaa "yksittäistapaus" oli. Se ei ole reilua ensihoitajiakaan kohtaan.

Tätä kirjoittaessani en ole törmännyt tietoon, jossa rikoksentekijöiden yksityiskohtaisia tietoja lukuun ottamatta sitä, että henkilö/henkilöt olivat päihtyneitä, olisi julkaistu. Näin pitääkin olla, koska tässä niillä ei ole merkitystä. Median ei tule alistua maahanmuuttovastaisten tahojen painostukseen ja julkaista epäolennaisuuksia haaskalintujen nokittaviksi.


Ei kommentteja: