maanantai 12. syyskuuta 2016

Lapsista ja aikuisista

Näin vapaaehtoisesti lapsettomana tämäniltaisen A2 Lisääntymisillan markkinointi on ottanut pirusti päähän. Eikö ole ihan jokaisen oma asia, hankkiiko niitä lapsia vai ei? Maailmassa on ihan riittävästi nälkäisiä suita ruokittavaksi ilman minunkin kontribuutiotani. Eikä syyllistäminen "syntyvyyden laskusta" ja heikkenevästä huoltosuhteesta" tunnu mukavalta. Kai minä saan itse valita, mitä kehollani teen?


Oikeastihan, ja valitettavasti, ihmisen lisääntyminen ei Suomessakaan ole vain hänen oma asiansa. Sitä, saammeko lapsia vai emme, ohjaavat monet normit, oletusarvot, poliittis-taloudelliset tekijät, asenteet ja lait. Moni nykypäivänä kokee, ettei taloudellisesti epävarmassa tilanteessa lastenteko ole reilua tulevaa sukupolvea kohtaan - jos ei mielestään pysty tarjoamaan jälkeläiselleen turvattuja elinoloja, on aivan ymmärrettävää, että lastentekoa siirretään. Tällaisia taustamuuttujia eivät laskevat syntyvyyskäyrät paljasta, ja todellinen ongelmahan tässä on köyhyys, ei syntyvyyden lasku. Moralisoimalla jälkimmäisestä mutta jättämällä ensimmäisen huomiotta hukkaamme asian pihvin.

Pääkaupunkiseudulla suurin ongelma on asumisen kalleus. Mitä isompi perhe, sitä enemmän se vaatii tilaa ja sitä kalliimmaksi asuminen käy. Moni pelkää myös palveluiden katoamista: onko lapselleni lähikoulua? Kuinka kauas joudun lähtemään neuvolaan saati synnyttämään? Löytyykö paikkaa päiväkodista tai iltapäiväkerhosta?

Työelämässä oleville tai sinne pyrkivillekään lastensaantia ei ole tehty helpoksi - ja tämä koskee etenkin lisääntymisikäisiä naisia. Työnantajapuoli valittaa perhevapaiden ja sijaisten hankkimisten kustannuksista, nuoret naiset kertovat syrjinnästä työnhaussa "koska lisääntymisikäinen nainen on riski työnantajalle". Ratkaisu tähän olisi työelämän kustannusten jakaminen.

Pienempää ihmisjoukkoa koskeva mutta ihmisoikeusnäkökulmasta tärkeä kysymys liittyy transsukupuolisten asemaan lainsäädännössä. Tämänhetkinen translaki velvoittaa sterilisaatioon ennen sukupuolen juridista vahvistamista toiseksi kuin syntymässä määritelty. Tämä estää monia transihmisiä hankkimasta toivottua jälkikasvua ja on vakava loukkaus heidän ihmisarvolleen. Toivottavasti tämä laki saadaan korjattua ajanmukaiseksi vielä tämän vaalikauden aikana.

Summa summarum: on typerää motkottaa syntyvyyden laskusta ottamatta huomioon siihen vaikuttavia tekijöitä. Vasemmistolainen perhe- ja sosiaalipolitiikka, turvaa antava hyvinvointivaltio kattavine palveluineen, reilu työelämä, mahdollistava lainsäädäntö sekä erilaiset elämänvalinnat salliva asenneilmapiiri antaisivat huomattavasti paremmat lähtökohdat lapsiperheille kuin oikeistolainen leikkauspolitiikka ja kilpailumentaliteetti.

1 kommentti:

Laalinlallauksia kirjoitti...

Hyvä kirjoitus! Olen samaa mieltä.