torstai 30. lokakuuta 2014

Ihminen, tuo epämiellyttävä kuluerä

Suomalaisen lapsen kasvattaminen vaippahoususta veronmaksajaksi ei ole ilmaista. Sosiaalietuudet, koulutus, terveydenhuolto sun muut hyvinvointipalvelut aiheuttavat ison loven valtion kassaan. Kukaan ei silti rohkenisi kehottaa suomalaisia synnytyslakkoon valtiontalouden tervehdyttämiseksi, koska eihän siinä olisi mitään järkeä - paitsi, että tarvitaan niitä uusia veronmaksajia ihan lähituotantonakin, on ylipäätään ihmisen arvottaminen pelkkänä kulueränä jo moraalisesti ongelmallista.


Joillekin tämä ei kuitenkaan näytä olevan ongelma laisinkaan. Perussuomalaiset ovat jo kauan mankuneet maahanmuuton kulujen selvittämistä, ja heidän ajatuspajallaan Suomen Perustalla on aiheesta ollut hankekin käynnissä jo hyvän tovin. Tänään persujen työmies Matti Putkonen katsoi ajan olevan käypä ulostulolle, ja peräänkuulutti maahanmuuton todellisten kustannusten selvittämistä syyttäen sisäasiainministeriötä rasismista. Putkonen lateli tiukkaan sävyyn erilaisia kulunkeja, joita maahanmuutosta koituu: palvelutuotantoa, sosiaalietuuksia sun muuta unohtaen kuitenkin sen, että aika moni maahanmuuttaja osallistuu myös sen kuuluisan yhteisen kakun leipomiseen. Maahanmuuton kustannuksien selvittäminen on täysin hölmöläisten hommaa, ellei oteta mukaan myös tulopuolta. Melkoisen monet mamut kuitenkin tekevät työtä ja maksavat veroja siinä missä kantasuomalaisetkin. Tulopuolen huomioiminen tekee yhtälöstä huomattavasti vaikeamman ratkaista, eikä olekaan ihme, että tarkkoja lukuja on vaikea saada. Kuitenkin tällaisia selvityksiä on jo olemassa, mutta eiväthän ne persuja kiinnosta - kun tulokset eivät miellytä, ne torjutaan tai vaietaan kuoliaiksi.

Perussuomalaisia on joskus syytetty ihmisvihamielisestä politiikasta. Tämä Putkosen kommentaari on tarkoitushakuista misantropiaa epämiellyttävimmillään: tosiasiassahan puhuessaan maahanmuutosta hän puhuu maahanmuuttajista, siis elävistä ihmisistä, joille pitäisi laittaa hintalappu. Ajatusmallissa ihmisen arvo (tai oikeammin arvottomuus) yhteiskunnalleen voidaan mitata aukottomasti sillä, paljonko häneen yhteiskunta rahallisesti satsaa. Tämä lähtökohta on paitsi moraalisesti kestämätön, myös humanistinkin ymmärtämällä tavalla laskennallisesti virheellinen. Tosiasiassahan rasismia tässä asiassa lietsookin vain Putkonen itse hännystelijöineen.


1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Noita lähteitä lukematta maahanmuuttaja =\= pakolainen. Moni maahanmuuttaja on lähtöisin Euroopasta tai Pohjois-Amerikasta, on työpaikka ja sosiaalinen tukiverkko. Pakolainen tai turvapaikanhakija on ihan eri asia, ja heissä varmasti ainakin alkuun on enemmän nettosaajia kuin -maksajia. Kuitenkin se mitä enemmän kielenopetukseen ja kotouttamiseen satsataan, sitä nopeammin henkilö siirtyy saajasta maksajaksi, ja onhan ne syntyvät lapsetkin aikanaan veroja maksavia kansalaisia.