tiistai 13. marraskuuta 2012

Politics is a momentum game

Pääministeri Jyrki Katainen tuli nostaneeksi ison, mouruavan emokissan pöydälle vaatimuksellaan kotiäitien töihinmenosta. Jo uutista lukiessani arvasin, millaisen vastareaktion esitys tulee herättämään: pöyristymistä, torjuntaa ja Saul Schubakin muotoisten pirujen maalailua seinille. Tosiasiassahan Kataisen esitys oli harvinaisen jäsentymätön, eikä sisältänyt muuta kuin epämääräisen ajatuksen "perhe-etuuksien tarkastelemisesta". Mitä jos vaihteeksi ei luettaisikaan porvarileirin ulostuloja tarkoitushakuisen kielteisesti, vaan käytettäisiin tämä momentum niiden ihan oikeiden ongelmien, jotka aidosti haittaavat äitien työssäkäyntiä, esilletuontiin? 

Tutkimusten mukaan pienten lasten vanhemmat ovat halukkaita osa-aikatyöhön. Tämä ei kuitenkaan usein ole taloudellisista syistä mahdollista, sillä suomalainen sosiaaliturvajärjestelmä perustuu oletukseen kokoaikaisista työsuhteista. Kun vaihtoehtoina ovat täysimittaiset sosiaalietuudet tai osa-aikainen työ ilman etuuksia, ei työn vastaanottaminen ole läheskään aina kannattavaa. Tästä pitäisi haastaa kokoomusta paljon enemmän, puoluehan nimenomaan on peräänkuuluttanut sitä, että työnteon pitäisi aina kannattaa. Ratkaisun dilemmaan ei tarvitsisi olla porvarillinen keppi eli tukien leikkaaminen, vaan sosiaaliturvan joustojen ja sovittelun mahdollisuuksien lisääminen niin, että osa-aikatyön vastaanotto ei vähentäisi automaattisesti tukia kuten nykyään. Tämä olisi myös oikeansuuntainen askel kohti yhtenäistä perustuloa. 

Kotiäitikysymys on myös tasa-arvokysymys, sillä vain toisen sukupuolen jääminen vuosikausiksi kotiin haittaa naisten urakehitystä ja asemaa työmarkkinoilla sekä yksilön tasolla että yleisesti. Sosiaalietuuksien ja työmarkkinoiden joustoilla voitaisiin edesauttaa myös miesten osuutta lasten kotihoidosta. Paljon on puhuttu myös siitä, miten huoltosuhteen heikentyminen ja vanhusten määrän lisääntyminen vaatisivat rutkasti lisää työtä tekeviä käsiä jatkossa hoiva-alalle, etenkin ikääntyneiden palveluihin. Nämä ovat varsin naisvaltaisia aloja, joille taatusti olisi mahdollista työllistää lisää myös osa-aikaisia. 

Kataisen lausunnon kaltaisiin heittoihin ei ole kovin rakentavaa vastata jäsentymättömällä ninamikkosmallin huutomyrskyllä. Sen sijaan tällaiset tarjoavat meille helposti hyödynnettäviä mahdollisuuksia positiiviseen väärintulkintaan ja keskustelun ohjaamiseen haluamaamme suuntaan. Ja siinä vaiheessa, kun porvarit huomaavat, miten heitä on (väärin)luettu, on maito jo lattialla, emmekä todellakaan aio siivota jälkiämme.

Ei kommentteja: