lauantai 10. marraskuuta 2012

KU: Kehittyvien jalkapallokuntien Suomi

Julkaistu Kansan Uutisissa 2.11.2012.

Kehittyvien jalkapallokuntien Suomi


Olemme saaneet viime ajat nauttia poikkeuksellisesta tilanteesta: hallituksessa istuu urheiluministeri, joka ymmärtää myös kuningaslajin päälle. Myös sunnuntaisissa kuntavaaleissa valtuustoihin ympäri Suomenniemeä oli tyrkyllä lukuisia jalkapallomielisiä ehdokkaita. Etenikö jalkapalloyhteiskunta myös maakunnissa? Kansan Uutiset otti selvää.

Helsingin tilanne tiedettiin jo etukäteen hyväksi, sillä jalkapalloministeri Arhinmäen läpimeno oli käytännössä taputeltu jo ehdokaslistojen julkistamishetkellä. Komea äänisaalis toikin muassaan Stadin Vasemmistolle kaksi lisäpaikkaa, ja varasijoille ylsivät futisfanit Riku Ahola ja Henrik Nyholm. Varalle nousi myös vihreä alasarjafutaaja Antti Möller. Ehkä Vassin Helsingin listan tunnetuin futiskasvo, valmentaja Ville ”Poika” Lyytikäinen, sai vain 134 ääntä, mikä ei riittänyt edes varapaikkaan. 

Espoossa kansanedustaja, Palloliiton Uudenmaan piirin puheenjohtaja Kari Uotila (vas.) uusi mandaattinsa. Kokoomus on Espoossa vahva, ja porvarileirin läpimenneistä löytyi tällä kertaa myös futismies, erotuomarina toimiva nuori Henrik Vuornos.
 
Tampereella vihreä alasarjapelaaja Juhana Suoniemi hyökkäsi valtuustoon asti, Ilveksen edustusjoukkueen manageri Tomi Erola (sd.) ylsi varalle. Hämeenlinnassa FC Hämeenlinnan hallituksen jäsen Martti Töttölä (vihr.) raivasi tiensä avaukseen, faniporukka Pioneeriryhmän toiminnassa mukana oleva Vasemmiston Aleksi Erola vaihtopenkille.

>>Perinteinen työväen laji kelpaakin kaikille.
Kotkasta kuului kummia: persujen maahanmuuttokriittisen siiven voimahyökkäyksen lisäksi valtuustoon saatiin useita uusia futisihmisiä. Vasemmistolaisia ja KTP:n kannattajia ilahduttaa suuresti aktiivifani Joona Mielosen läpimeno, mutta futistaustaisia toimijoita löytyy uudesta valtuustosta puoluekentän kaikilta laidoilta. KTP:n entinen pelaaja Veijo Kilpeläinen (kok.) ja juniorivalmentaja Sami Virtanen (vihr.) sekä KooTeePeen entinen puheenjohtaja Matti Koski (kok.) löysivät kaikki tiensä uuteen valtuustoon.

Kuopion valtuustoon ylsivät futaajat Tero Taipale ja Nelli Berg-Väänänen, molemmat kokoomuksesta kuten myös Oulussa varalle jäänyt Mika Nurmela. Listalle löytyisi vielä lukuisia niin kokeneita kuin tuoreempia poliitikkoja kaikkialta Suomesta, esimerkiksi Vaasasta, Porista ja Mikkelistä.

Mitä merkitystä futistaustaisuudella sitten valtuustotyöskentelyssä muka on? Ei välttämättä mitään. Voisi kuitenkin kuvitella jalkapallolle myönteisten poliitikkojen suhtautuvan positiivisesti esimerkiksi lasten ja nuorten urheilumahdollisuuksien parantamiseen tai liikuntapaikkojen rakentamiseen ja kunnossapitoon, puoluekannasta riippumatta. Ja futis tuntuukin yhdistävän ihmisiä poliittisesta väristä riippumatta, toisin kuin vaikkapa jääkiekko, jonka toimijat tuntuvat systemaattisesti tukevan porvareita. Perinteinen työväen laji kelpaakin nykyään herralle, duunarille sekä kaikille siltä väliltä – ja hyvä niin.

Entä miten meille kolumnisteille kävi? Herrat Kohonen ja Alavuotunki kisailivat paikoista Oulussa, tuloksena äänimäärät 88 ja 67: Alavuotungille suurinta riemua tuotti kohukaunotar Jasmin Mäntylän peseminen. Itse sain Helsingissä ensikertalaisena 75 ääntä, millä ei vielä kuuhun, saati valtuustoon, mennä.

Kisailin pitkään tiukasti Kansan Uutisten Kaasuputki-blogisti Jami Järvisen kanssa, mutta lopulta Järvinen pinkoi kuudella äänellä ohi. Saan luultavasti kuulla asiasta tasaisin väliajoin noin neljän vuoden ajan, seuraavaan revanssin mahdollisuuteen asti.

Ei kommentteja: