torstai 23. lokakuuta 2008

Suosi ulkomaista

Eilinen MTV3:n vaalitentti oli monin paikoin varsin turhauttavaa katsottavaa. Puoluejohtajat huusivat toistensa päälle, ja juontajat yrittivät olla niin mahdottoman kriittisiä onnistuen kuitenkin aiheuttamaan lähinnä vain vaivaannuttavaa myötähäpeää. Ohjelman loppupuolella päästiin siltikin varsin mielenkiintoiseen ja turhan vähän keskusteltuun aiheeseen: tulisiko ulkomaisille opiskelijoille langettaa Suomessa lukukausimaksut? Väittelyssä keskityttiin ammattikorkeakouluihin niiden kuntasidonnaisuuden takia, mutta samaa debattia on käyty yliopistokentällä jo vuosia.

Valtaosa puoluejohtajista oli valmis säätämään maksut ainakin EU/ETA-maiden ulkopuolelta tuleville opiskelijoille. Asiaan liittyy kuitenkin monia muttia, jotka ansaitsevat lähempää tarkastelua. Ensimmäinen ongelma on tasa-arvo. On hyvin epämiellyttävää kuvitella tilannetta, jossa osa opiskelijoista maksaisi opinnoistaan ja osa ei. Toisekseen tämä estäisi monien vähävaraisten opiskelijoiden pääsyn Suomeen. Maksuton koulutus on maallemme valtava markkinaetu, joka houkuttelee lahjakkaita nuoria opinahjoihimme joka puolelta maapalloa. Usein käytetyn retoriikan mukaan tämä tarjoaa porsaanreiän monille kehitysmaiden opportunisteille ainoastaan päästä EU-alueelle, jossa liikkuminen on vapaata. Mutta jos joku tätä mahdollisuutta näin "epärehellisesti" hyödyntää, pitääkö siitä rankaista myös ihan tosissaan opiskelemaan tulevia?

Lisäksi usein kirotaan sitä, miten maksuttoman koulutuksen saatuaan nämä ulkkariveijarit palaavat takaisin kotimaahansa tai suuntaavat muualle. Entä sitten? Suomi on maailmanlaajuisesti katsottuna vauras maa, jolla on varaa kouluttaa köyhien maiden opiskelijoita, jotka sitten voivat viedä saamansa tiedon kotimaihinsa. Tämä jos mikä on globaalia solidaarisuutta. Ovathan suomalaisetkin maailman sivuun käyneet kouluttautumassa vaikkapa Ameriikassa ja palanneet sitten kotikonnuilleen, eikä se väärin ole. Keskustelussa haiseekin vahvasti puhdas itsekkyys ja epäluulo ulkomaalaisia kohtaan. Ja sitä paitsi, opiskelu on erinomainen keino integroida ulkomaalainen suomalaiseen yhteiskuntaan: moni löytää opiskeluaikanaan esimerkiksi puolison tai työpaikan, joiden vuoksi sitten jääkin maahamme pysyvästi. Suomi tarvitsee jatkossa entistä enemmän ulkomaista työvoimaa, ja erinomainen tapa edesauttaa osaavan työvoiman löytämistä on kouluttaa heitä itse. Kyllä näistä aina joku tänne Pohjolaankin jää.

Vielä sananen vaalikampanjastani. Tänään jakaessani lentolehtisiä torilla eräs nainen tuli juttelemaan ja pyysi esitettä "koska minulla oli niin kivat vaatteet". On sitä joskus hauskempiakin perusteluita kuultu, harvoin tosin...

Ei kommentteja: