keskiviikko 22. lokakuuta 2008

Rasisti on reppana

Vaalikampanjoinnit jäivät tältä päivältä väliin kuumeilun takia, joten loppuviikolla on oltava entistä ahkerampi. Huomenna päivystän vaalimökillä iltapäivästä, perjantaina osallistun ainakin YK:n päivän rauhankulkueeseen sekä lauantaina leikin kaupunkisuunnittelijaa parin muun kuntavaaliehdokkaan kanssa Megapolis2023-tapahtumassa. Etenkin viimeiseen tapahtumaan toivoisin paljon osallistujia, ohjelma on mielenkiintoinen.

Jatketaan sitten vielä tovi jalkapallon lieveilmiöistä. Rovaniemen Palloseuran toimitusjohtaja Jouko Kiistala ilmoitti seuraa ravistelevan sopupelijupakan jälkimainingeissa, että joukkueessa ei ensi kaudella pelaa yhtään venäjää äidinkielenään puhuvaa pelaajaa. Lausunto on tyrmistyttävä. Rasismia on yritetty kitkeä jalkapallokulttuurista pois vuosikymmeniä, mutta toiminnan kärki on yleensä suuntautunut banaaneja kentälle heitteleviin ja asiattomuuksia huuteleviin kannattajiin. Liigaseuran johtoportaan edustajalle näin syrjivä lausunto on anteeksiantamaton.

Jalkapallo on perinteisesti ollut laji, jonka perässä urheilijat ovat siirtyneet maasta ja maanosasta toiseen. Tämä tekee futiksesta erittäin alttiin rasistisille lieveilmiöille, ja syrjinnän vastaiselle työlle on ollut tilausta. Kiistalan typerän lipsautuksen kaltaiset aivopierut nollaavat koko tämän arvokkaan työn.

Onneksi ruohonjuuritasolla ollaan viisaampia. Tamperelainen libanonilaissyntyinen valtuustoehdokas Mahmoud Machaal (vas.)on valmentanut suomalaisia 13-15-vuotiaita futisjunnuja jo usean vuoden ajan. Tilanteesta hyötyvät kaikki: nuoret saavat erinomaista suvaitsevaisuuskasvatusta ollessaan tekemisissä luotettavan ja fiksun maahanmuuttajan kanssa, ja valmentaja - kuten hän itse sanoo - pysyy perillä nykynuorten ajatusmaailmasta. Tuon ikäisethän ovat monesti hyvin alttiita ulkopuolisille vaikutteille, ja voisi olettaa etteivät positiivisen maahanmuuttajakokemuksen vuoksi ainakaan rasistiset asenteet heihin kovin helposti iskostu.

Laajennetaan teemaa vähän. White power -jengi suunnittelee IRC-galleriassa tapaamista Tampereelle tänä perjantaina. Tein joitakin kuukausia sitten valituksen gallerian ylläpitäjille siellä olevista useista rasistisista, lähinnä valkoista valtaa glorifioivista yhteisöistä. Galtsun herra isoherrojen näkemys asiasta oli se, että sananvapauden nimissä yhteisöjä ei voida poistaa. Mahtaisikohan tällaisen rasistisen tapahtuman suunnittelu täyttää jo sopimattomuuden tunnusmerkit ylläpitäjienkin mielestä?

Ei kommentteja: