tiistai 8. marraskuuta 2016

Turvapaikka

Joskus on täysin perusteltua järjestää tilaisuuksia ja tapaamisia, jotka on suunnattu poissulkevasti vain tietynlaisille ihmisille. Mietitään vaikka miesten seksuaalisen väkivallan kohteiksi joutuneita naisia. Moni heistä on traumatisoitunut ja suhtautuu kokemansa vuoksi hyvin varautuneesti miehiin, joten esimerkiksi terapia- ja vertaistukitapaamisista on syytä sulkea miehet pois. Tämän varmasti kaikki ymmärtävät.


Moni muukin asia tässä yhteiskunnassa on sellainen, että niistä on paras keskustella rajatussa piirissä. Etenkin eri tavoin alistetut ihmiset kaipaavat usein tiloja, joissa he saisivat keskustella vapaasti ilman, että joku hierarkiassa ylempi tulee kertomaan, miten asiat oikeasti ovat. Lisäksi monet kokemukset ovat sukupuolispesifejä. Esimerkiksi päihde- ja mielenterveyspalveluissa on aivan tavallista järjestää sukupuolen mukaan eriytettyjä keskusteluryhmiä ja kuntoutusta: monet kokemukset liittyvät voimakkaasti omaan koettuun sukupuoleen ja siihen, miten yhteiskunta tämän mukaan kohtelee. Oletan, ettei tämänkään suhteen ole ihmisillä vaikeuksia ymmärtää toiminnan järkevyyttä.

Jostain syystä eriytettyihin tiloihin liittyvästä keskustelusta katoaa kaikki roti, kun siirrytään puhumaan rodullistettujen tiloista. Viime päivinä on keskusteltu tiiviisti tulevana lauantaina järjestettävän Feministisen foorumin No Whites Allowed -tilaisuudesta, joka nimensä mukaisesti on tarkoitettu vain rodullistetuille. Yhtäkkiä koko sosiaalinen media oli täynnä kitiseviä valkoisia valtaväestön edustajia, joiden mukaan heitä nyt sorretaan. Puhutaan jopa valkoisiin kohdistuneesta rasismista.

Tässä yhteiskunnassa, jossa valkoisuutta pidetään ihmisen oletusasetuksena ja muunlaista ihonväriä poikkeamana, rodullistetut ovat valkoisiin nähden alistetussa asemassa. Kyse on vallasta, ja monella rodullistetulla on ikäviä kielteisiä syrjinnän kokemuksia. On tärkeää tarjota myös tälle ryhmälle turvallinen tila, jossa valkoinen valtaväestö ei whitesplainaa tyhjiksi heidän kokemuksiaan. Rodullistetut saavat kuulla tätä aivan varmasti kaikkialla muualla riittävästi.

Valtaväestön reaktio kertookin ikävää kieltään siitä, miten nuorta keskustelu etnisestä ja rodullisesta yhdenvertaisuudesta Suomessa on ja miten paljon on vielä tehtävää. Kun on tottunut siihen, ettei omaa tekemistä kukaan koskaan rajoita mitenkään (mutta niiden muiden touhuja saa kyllä suitsia) tuntuvat pienetkin asiat valtavilta loukkauksilta. Tuskinpa kukaan netissä öyhöttäneistä olisi Feministiseen foorumiin osallistunut muutenkaan, mutta pakko oli päästä möykäröimään kun tuntui että sorretaan JUURI MINUA TÄSSÄ NYT.

Olisi tietysti mahtavaa, että meillä olisi niin tasa-arvoinen ja täydellinen yhteiskunta, ettemme tarvitsisi eriytettyjä turvatiloja. Sitä odotellessa on tärkeää antaa erikseen tilaa niille äänille ja kokemuksille, jotka muuten yhteiskunnassa pyritään tukahduttamaan.

Ei kommentteja: