tiistai 14. huhtikuuta 2015

Vulkanuslainen näkökulma karkotusaloitteeseen

Olen tätä nykyä ottanut oikeudekseni harjoittaa nettikeskusteluissa niin kutsuttua vulkanuslaista lähestymistapaa. Metodin alkulähde on tietenkin Star Trek -televisiosarjan vulkanuslainen Spock-hahmo, jolle asiat tulivat helpoimmin ymmärrettäviksi logiikan kautta. Jos se on loogista, siinä on järkeä.

Tänään olen yrittänyt suippokorvat täristen saada selkoa vastikään kriittisen 50 000 allekirjoituksen rajan ylittäneestä kansalaisaloitteesta, jossa vaaditaan rikokseen syyllistyneen ulkomaalaisen karkotusta. Huomattavan pitkän pohdiskelun ja lakikirjan tavaamisen jälkeenkään en ole aivan varma, mitä tässä halutaan.


Lakialoite siis lyhykäisyydessään kuuluu seuraavasti.

Uuden lain mukaan vakaviin rikoksiin syyllistyneet ulkomaalaiset karkotettaisiin vankeusrangaistuksen pituudesta riippumatta. Poikkeus tehtäisiin vain niissä tapauksissa, joissa karkotus "varmuudella" rikkoisi kansainvälisiä sopimuksia.

Me allekirjoittaneet vaadimme muutosta nykyiseen lainsäädäntöön, että jatkossa rikokseen syyllistynyt ulkomaalainen maahanmuuttaja voitaisiin karkoittaa maastamme ja asettaa maahantulokieltoon, sekä hänen oleskelulupansa voitaisiin mitätöidä samantien.

Tässähän on useampi aivan perustason ongelma. Ensiksikin kuvauksessa ei kerrota, mitä lakia halutaan muuttaa tai mitä lainkohtia tämä "uusi laki" korvaa. Jumituin aluksi termiin "vakava", joka kuulosti epämääräiseltä. Tosiasiassa lainsäädäntö kuitenkin tuntee käsitteen "vakava rikos" jolla tarkoitetaan sellaista tekoa, josta enimmäisrangaistus on vähintään neljä vuotta vankeutta. (Tämän olisi toki voinut tekstissä avata, mikäli tätä tarkoitetaan, mutta mitäs pienistä.) Ongelmalliseksi esityksen tekeekin sen suhde aiempaan lainsäädäntöön. Nykyäänhän karkotus on mahdollinen huomattavasti kevyemmistä rikoksista - jo vuosi enimmäisrangaistuksena riittää. Halutaanko tämä lainkohta poistettavan, korvattavan tuolla uudella vai mitä? Pykälien yksilöinti olis kiva. Tästähän olisi mahdollista tehdä johtopäätös, että lakia halutaan lievennettävän! Jotenkin en ihan usko tämän olleen tarkoituksena. Lisäksi olisi kiva tietää, mitä nämä "kansainväliset sopimukset" ovat, joita karkotus ei saisi rikkoa.

Käytyäni asiasta keskustelua erinäisillä keskustelufoorumeilla olen tullut siihen tulokseen, että monet aloitteen allekirjoittajat eivät oikeasti ole ymmärtäneet, mitä tässä vaaditaan. Kun kysyin erään iltapäivälehden uutiseen kommenttikentässä, että minkälaisen rikoksen seurauksena tässä oikein ihmisiä pitäisi karkottaa, tuli vastaukseksi suurin piirtein "no eiköhän ihan mikä tahansa sellainen, mistä on tuomio annettu, käy". Niin, jos tämä olisi ollut aloitteenlaatijoiden tarkoitus, siinä varmasti olisi lukenut niin.

Aloitteeseen sisältyy myös epämiellyttävä taustaoletus, joka liittyy termiin "ulkomaalainen". Taneli Hämäläinen avaa asiaa Cityn blogissaan. "Käytännössä kansalaisaloitteen tarkoitus on laajentaa karkottaminen koskemaan turvapaikan tai kansalaisuuden saaneita ulkomaalaisia. Tämä synnyttää kaksi merkittävää ongelmaa: ensinnäkin se asettaa Suomen kansalaiset eriarvoiseen asemaan etnisen taustan perusteella ja toisaalta rikkoo perustavalla tavalla turvapaikan perusideaa." Enkä nyt edes mene siihen, että karkotuksessa on aina kaksi osapuolta ja todellakaan kaikki maat eivät suostu tuomittuja rikollisia vastaanottamaan. 

Ihan vilpittömästi, niin kutsutut maahanmuuttokriitikot. Jos joskus haluatte saada aatteenne lainsäädännöksi asti, kannattaa näiden lakialoitteiden muotoiluun käyttää hieman aikaa - niin, että allekirjoittajien tahtotila käy ymmärrettävästi selväksi. Tässä joutuu valiokunta arvailemaan, mikä ei varsinaisesti ennusta kovin suopeaa kohtelua asialle.


Ei kommentteja: