perjantai 11. kesäkuuta 2010

Reilu peli, reilut pallot

Tänään koittaa viimein se hetki, jota miljoonat futisfanit, mukaanlukien minä, ovat odottaneet kuola suupielistä valuen. MM-kisat potkaistaan käyntiin tämän kirjoittamisesta muutaman tunnin kuluttua, ja luvassa on kuukauden verran huikeaa viihdettä höystettynä luultavasti infernaalisella vuvuzela-älämölöllä.

Futiskisojen tiimoilla on hyvä aika kiinnittää huomiota myös niin sanotusti alkutuotantoon. Työoikeusverkosto ILRFn (International Labour Rights Forum) tutkimuksessa paljastui, ettei kansainvälisestä huomiosta huolimatta jalkapallojen tuotantoon liittyviä ongelmia ole pystytty poistamaan. Lapsityövoima, alhaiset palkat ja kurjat työolosuhteet ovat yhä todellisuutta useissa jalkapalloja tuottavissa hikipajoissa. ILRF:n sivuilla voi lähettää sähköpostia FIFAn puheenjohtaja Sepp Blatterille ja kehottaa jalkapalloliittoa toimimaan asiassa jämerämmin.

Tuntuu ikävältä, että rakastamaani lajia voi tästä näkökulmasta helposti pitää yhteiskunnallisen epätasa-arvon symbolina: köyhät lapset ja aikuiset raatavat jopa 21-tuntisia päiviä nälkäpalkalla, jotta futiksen ympärille rakennettu miljoonabisnes pyörisi ja nimekkäimmät pelaajat saisivat nostaa megaliksoja. Jokainen meistä voi kantaa oman kortensa kekoon kieltäytymällä ostamasta riistopalloja ja hankkimalla sen sijaan reilun kaupan futiksia, joita on saatavilla jo monista myymälöistä. Pelataan reilua peliä, niin kentällä kuin kaupassakin.

PS Argentiina voittaa.

Ei kommentteja: