keskiviikko 1. lokakuuta 2008

Tänään meillä ei ole hyviä uutisia

Naisorientoitunut nainen on yhä ainakin Lapin Kansassa persona non grata. Iltalehden vastikään julkaisema pikku-uutinen sai minut nielaisemaan maitokahvini väärään kurkkuun. Ei ole paljoa kerinnyt virrata vettä Viinikanojassa Turun Sanomien herra isoherran laukomista valikoidusta totuuksista, joiden mukaan nuorta naista ei kannata palkata koska hän voi tulla raskaaksi kesken työsuhteen, kun näytölle pamahtaa tämä hämmentävä informaatio. Näköjään toimituksien rekrytointikäytännöt ovat nykyisellään vielä taantumuksellisempia kuin on halunnut edes pahimmissa painajaisissaan uneksua.

Mediaa kutsutaan yhä usein neljänneksi valtiomahdiksi, ja monet lukevat aamulehteään kuin raamattua. Paikallisen lehden uskotaan tarjoavan riippumatonta ja oikeaa tiedonvälitystä. Herääkin kysymys, että jos lehti ei suostu hyväksymään päätoimittajakseen seksuaalivähemmistön edustajaa, millaista mahtaa olla sen uutisointi vaikkapa homoparien adoptio-oikeudesta? Kyseessä on kovan luokan seksuaalipoliittinen linjanveto ja sitä paitsi tasa-arvolain mukaan ehdottoman kielletty sellainen. Se, kenen kanssa työntekijä yönsä nukkuu, ei kuulu työnantajalle sitten pätkääkään.

Toivon syvästi, että tämä uutinen on vain mätäkuun juttu mutta pelkään pahaa. Media on saanut minut muutenkin repimään pelihousuni viime päivinä muutamaankin kertaan: kuulin, että eräät paikallislehdet perivät maksua ehdokkailta omien vaalikonevastaustensa kommentoimisesta. Näin kommentointimahdollisuuden ostaneet saavat markkinointietua: suurimmissa vaalikoneissa, kuten Ylen ja MTV3:n koneet, kommentointi on maksutonta ja tavallinen vaalikoneentäyttäjä helposti kuvittelee tilanteen olevan sama muissakin palveluissa. Näin esimerkiksi Etelä-Suomen Sanomien vaalikonetta silmäilevä äänestäjä saattaa kuvitella ehdokkaiden, jotka eivät ole vastauksiaan kommentoineet, olevan joko laiskoja tai tietämättömiä vaikka kyse useimmilla lieneekin rahasta. Härskiä toimintaa.

Jälkihuomautus puoli tuntia myöhemmin. Alma Median toimitusjohtaja Telanne on jo ehtinyt tuomita Korhosen väitteet lausunnolla "puutaheinää" kun taas Korhonen tiedotteessaan varsin yksiselitteisesti väittää irtisanomisen syynä olevan hänen rekisteröity parisuhteensa. Polemiikki varmasti jatkuu...

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

On sullakin pahimmat painajaiset.

Miksei piiperöakkoja saatu marssimaan esimerkiksi koulusurmien vuoksi mutta tällaisesta kyllä lähdetään nuoleman toisiaan Hämeenkadulle? On totta että Alma on sössinyt rekrynsä totaalisesti, mutta koitetaan nyt vähän suhteuttaa eikö vain?

Elina Vainikainen kirjoitti...

Huono vertaus. Koulusurmat mielestäni eivät olleet sellainen tapaus, jonka takia olisi korrektia lähteä marssimaan - sopivampia tapoja toimia tällaisen suuren surun keskellä ovat hiljaiset hetket ja suruliputus. Eli eri tilanteisiin sopivat eri toimintamallit.

Ja sitä paitsi jos viittaat Tampereella järjestettyyn pieneen mielenosoitukseen, sitä ei järjestetty Hämpillä vaan Aamulehden toimituksen edessä Siperiassa.

Kuten varmaan huomaat, kirjoitin jutun jo useita päiviä sitten ja tämän jälkeen tietoa tapahtuneesta on silti tullut rutkasti lisää. Silti tapaus on mielestäni törkeä ja esimerkiksi Lapin Kansan istuvan päätoimittajan lesbolausunnot anteeksiantamattomia.

Tämä on toivottavasti niin hyvä ennakkotapaus, että vastaavanlaista keskustelua ei jouduta enää koskaan Suomessa käymään.

Ja mä kyllä tykkäisin kovasti jos kommentoitaisiin ihan nimellä...