perjantai 29. kesäkuuta 2012

Nuoret Ei-ei-maassa

Aika usein tulee itsekin arvosteltua Helsingin Sanomia, mutta täytyy myöntää, että Häätökartta-projektillaan lehti on oikealla asialla. Kyse on siis sivusta, jonne nuoret voivat kertoa kokemuksiaan tultuaan syrjäytetyksi kaupunkitilasta vähän Vasemmistonuorten Ilmianna pomosi -kampanjan tapaan. Aihe on poliittisesti erittäin mielenkiintoinen ja toivottavasti herättää myös laajempaa kansalaiskeskustelua nuorten oikeudesta oleskeluun kaupungissa.

Sivustaseuraavan aikuisen silmin usein päämäärättömältä näyttävä hengailu on tärkeä osa nuoruutta. Nuoren elämä ei saa olla pelkkää tavoitehakuista suorittamista, vaan hänellä on oltava aikaa ja oikeus myös sosiaaliseen kanssakäymiseen ja vapaaseen oleskeluun - oikeus olla nuori. Kaupunkitila näyttäytyy kuitenkin monen nuoren silmin kieltoja ja rajoituksia pursuavana Ei-ei-maana: nuorille on annettu porttikieltoja huoltoasemille, kioskeille ja kahviloihin "häiritsevän käyttäytymisen" takia, ja esimerkiksi keskustelu Kampin kauppakeskuksen Gekko-patsaan ympärille kerääntyvästä nuorisosta on ollut vastenmielisen negatiivisesti virittynyttä. En kiistä, etteivätkö nuoret osaisi halutessaan käyttäytyä hyvinkin huonosti, ja siihen on tietenkin puututtava. Koko ikäluokan leimaaminen on kuitenkin vastuutonta.

Mutta onhan niillä nuorilla niitä nuorisotilojansa, voisi joku tähän huomauttaa. Niin onkin, ja hyvä niin. Kattava ja laadukas nuorisotilaverkosto on kaikkien kaupunkilaisten etu, ja jokaisella nuorella on oltava oikeus ammattimaiseen nuorisotyöhön ja -toimintaan paitsi keskustassa, myös omassa kaupunginosassaan. Nuoria ei kuitenkaan voi varastoida omiin tiloihinsa kuin reservaatteihin pois silmistä ja mielestä, vaan heillä on oltava myös oikeus käyttää kaupunkitilaa omalla tavallaan.

Ei kommentteja: