keskiviikko 28. marraskuuta 2007

Seis Jungner, annan kohta ylen

Suomen Yleisradiossa eletään jälleen kerran muutoksen aikoja. Eilen Ylen hallintoneuvosto päätti lakkauttaa nuorisokanava Yle Extran, ja irtisanomisiakin on luvassa. Myös ruotsinkielisen radiokanavan Yle X3M:in kohtalo oli vaakalaudalla, mutta se onneksi säästyi.

Suomesta on etenkin MoonTV:n lopettamisen jälkeen puuttunut televisiokanava, joka aidosti vetoaisi nuorisoon ja esittäisi mielenkiintoista populaarikulttuuriohjelmaa parhaaseen katseluaikaan. Yle Extra tuntuikin iskevän juuri oivalliseen markkinarakoon: kanava on esittänyt muun muassa suoraa nuorisokulttuuriin keskittyvää Extra Large -ohjelmaa, konserttitaltiointeja, musiikkivideokoosteita ja satunnaisesti myös sellaista urheilua, joka ei pääkanaville mahdu. Itsekin olen monta monituista kertaa löytänyt itseni Extran parista, sillä rennosti mutta ammattitaitoisesti toimitettua populaarikulttuuriohjelmaa ei muualta löydy. Juuri tällaista kanavaformaattia olin kaivannut pitkään, enkä taatusti ollut yksin.

Extran lopettamispäätös tuntuu harvinaisen hätiköidyltä ratkaisulta, sillä kanava haki vielä muotoaan eikä koko sen potentiaalinen katsojakunta ollut taatusti vielä löytänyt tietään kanavan ohjelmien pariin. On irvokasta lopettaa vielä osin keskeneräinen kanava, jolle on selkeä sosiaalinen tilaus. Yleisradiolla on valtiorahoitteisena organisaationa myös kansansivistyksellinen tehtävä. Talossa ollaan ilmeisesti jumahdettu ajatuksen tasolla vuosikymmenten taa, eikä osata nähdä populaarikulttuurin tuntemusta osana nykyaikaista yleissivistystä. Yleisradion tulisi myös palvella kaikkia kansalaisiaan ikään katsomatta. Mutta mitä katsoo teini, joka on jo kasvanut lastenohjelmille liian suureksi mutta ajankohtaisohjelmat ja draamasarjat eivät vielä jaksa kiinnostaa? Ei ole ihme, että tämä ikäluokka katsookin lähes poikkeuksetta kaupallisia kanavia.

Huomattavan härski oli myös hallintoneuvoston puheenjohtajan Kimmo Sasin toteamus, että kyllä näille Extran parhaille ohjelmille joku esityspaikka löydetään. Veikkaanpa, että esimerkiksi Extra Largea ei tulla jatkossa näkemään prime timessä, vaan se tyrjätään (pohjalainen murresana, joka tarkoittaa asian siivoamista piiloon niin, ettei sitä enää löydä) jonnekin arkiöiden pikkutunneille.

Tätä uudistusta en suostu purematta nielemään. Älä sinäkään, vaan allekirjoita adressi kanavan puolesta osoitteessa http://www.got.to/pelastayleextra

Ei kommentteja: