Viime päivinä on taas saanut lukea uutisia, jotka panevat miettimään, perustuuko Suomen nykyinen maahanmuuttopolitiikka ilkeyteen, ymmärtämättömyyteen vai kenties molempiin. Kuopion Palloseurassa pelaava Gbolahan Salami ei saa tavata perhettään, koska Suomi ei myönnä tämän nigerialaiselle vaimolle ja lapselle viisumeja. Suurlähetystössä epäillään, etteivät Salamin perheenjäsenet palaisikaan takaisin Nigeriaan loman päätyttyä vaan jäisivät Suomeen hakemaan turvapaikkaa.
Teoreettisesti tämä tietenkin on mahdollista. Nigeriasta on saapunut Suomeen viime vuosina jonkin verran turvapaikanhakijoita, ja jokunen on myös turvapaikan saanut. Kuitenkin tällainen pirujen seinille maalailu ja pahantahtoinen ennakointi ei itse asiassa paljoa eroa Donald Trumpin asettamista maahantulokielloista. Tällaista ihmisten arjen ja perhe-elämän hankaloittamista on vaikea perustella millään muulla kuin pahansuopuudella. Realismin kanssa sillä ei ole juurikaan tekemistä.
Toinen viime päivien maahanmuuttoon liittyvä puheenaihe telttailee Kiasmalla. Pääasiassa Irakista tulleet turvapaikanhakijat ovat leiriytyneet Helsingin keskustaan protestoidakseen Suomen maahanmuuttolinjauksia ja palautuksia kriisialueille. Monet kansalaisjärjestöt ja asiantuntijat ovat kritisoineet Maahanmuuttoviraston (Migri) logiikkaa, jonka mukaan Irak ei ole kokonaisuudessaan kriisialue, joten turvapaikanhakijan voi palauttaa muualle kuin kotikaupunkiinsa - tyhjän päälle odottelemaan sotatoimien leviämistä. Ei kuulosta kovin inhimilliseltä.
Suomeen tulleiden turvapaikanhakijoiden määrä on ollut laskussa eivätkä määrät missään vaiheessa nousseet ennakoidulle tasolle. Verrattuna moniin muihin eurooppalaisiin maihin siirtolaisten määrä on ollut Suomessa hyvin pieni eikä se luultavimmin tule tulevaisuudessa merkittävästi nousemaankaan. Tästä syystä Migrin ja lainsäätäjän pakkomielle saada Suomi noudattamaan tiukinta mahdollista maahanmuuttopolitiikkaa tuntuu paitsi ylireagoinnilta, myös ihan rehelliseltä vittuilulta ihmisoikeuksille. Miten muuten voi perustella sekä perheiden lomasuunnitelmien torppaamiset sekä vainoa kokevien palautukset kriisialueille? Eri mittaluokan tapahtumia, jotka kuitenkin kertovat samaa suurta tarinaa. Toivottavasti tälle tarinalle saadaan vielä onnellinen loppu, vaikka pahalta näyttää.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti