maanantai 4. heinäkuuta 2016

Transfoobikot taas vauhdissa, osa 2046980

Mikäpä olisikaan mukavampi tapa päättää Pride-viikko kuin transfobisen setämiehen ämpäröinti. Kansanedustaja Antero Laukkanen (kd) on nimittäin kannellut eduskunnan oikeuskanslerille Opetushallituksen tasa-arvo-oppaasta, jossa puhutaan myös transsukupuolisuudesta ja nostetaan esiin sukupuolen moninaisuus. Laukkasen mielestä tämä on moraalitonta ja saattaa jopa "johtaa sukupuoliseen häirintään".


Kaikilla on tietenkin oikeus mielipiteeseensä, oli se sitten miten typerä ja taantumuksellinen. Ongelma tässä vain on se, että transihmisten ja muunsukupuolisten olemassaolo ei ole mielipidekysymys vaan fakta. Sen kiistäminen, jos mikä, on ihmisarvoa alentavaa ja kyseisiä ihmisryhmiä loukkaavaa - omanlaistansa häirintää.

Tällaiset lausunnot olisi toki myös mahdollista jättää omaan arvoonsa ja kuitata hihhuleiden hihhulointina, mutta Laukkanen on kansanedustaja ja siten vastuussa meidän asioistamme. Hän on myös yksi niistä, jotka tulevat äänestämään lakialoitteesta translain uudistamisesta. Suomen tämänhetkinen translaki sterilisaatiovaatimuksineen on jäänyt ajastaan jälkeen ja kaipaa kipeästi modernisointia. Laukkasen ulostulon kaltaiset torspoilut ovat omiaan ohjaamaan tätäkin keskustelua väärille raiteille.

Lisäksi Laukkanen tekee pohdinnoissaan valitettavan tavallisen mutta virheellisen analogiapäättelyn yhdistäessään sukupuolisen ja seksuaalisen suuntautumisen. Näillähän ei tietenkään ole mitään väistämätöntä yhteyttä: aivan, kuten cis-ihminenkin (henkilö, joka kokee olevansa syntymässä määriteltyä sukupuolta), myös transihminen voi olla aivan yhtä lailla hetero, homo, bi, aseksuaali ja niin edelleen. Laukkanen epäillessään "että opettajan omalla seksuaalisella suuntautumisella ja kokemuksella on vaikutusta oppilaan kokemaan sukupuoliseen suuntautumiseen" tulee paljastaneeksi, ettei oikeasti tajua esillenostamastaan asiasta ns. hevon vittua. Ja kansanedustajan ollessa kyseessä, tämä on huolestuttavaa.

Ei kommentteja: