torstai 30. elokuuta 2012

Tilastonikkarit taas vauhdissa

Helsingin kaupunginvaltuusto kävi eilen kipakan keskustelun asuntorakentamisesta. Erityistä kiivailua aiheutti autopaikkanormi: kuinka paljon autopaikkoja tulee uusiin taloihin rakentaa. Jyrkimmät mielipide-erot asiassa löytyvät vihreiden ja kokoomuksen väliltä, mikä tuskin yllättää edes Juha Mietoa (kauanko tämä vitsi jaksaa naurattaa?).

Ideologiset perusteet ovat politiikanteossa toki hyväksyttäviä, mutta mitattavissa asioissa toivoisi vedottavan faktoihin eikä mutuiluun. Sirpa Asko-Seljavaara (kok.) puolusti tiukkaa autopaikkanormia näin (Helsingin Sanomien mukaan):

E­lä­män­muo­tom­me on, et­tä kai­kis­sa ta­louk­sis­sa on au­to. No, eh­kä jois­sain vih­reis­sä per­heis­sä ei ole, mut­ta on­nek­si te et­te ole enem­mis­tös­sä.

Asko-Seljavaara puhuu lööperiä. Vuoden 2010 tilastojen mukaan Helsingissä autottomia talouksia on 54 %. Minun laskuoppini mukaan tämä on enemmistö.

Ihmiselle on tyypillistä yleistää asioita oman kokemuksensa mukaan. Toivoisi kuitenkin poliitikoilta sen verran ymmärrystä, että osaisivat edes joskus katsoa oman elämänpiirin ulkopuolelle. Helsinkiin tarvitaan ensisijaisesti asuntoja, autot tulevat ainakin minun arvojärjestyksessäni ihmisten jälkeen.

4 kommenttia:

Martti Heikkilä kirjoitti...

Asko-Seljavaara puhui perheistä, joissa on useita lapsia ja koira. On paljon järkevämpi kommentti, kun sitä ei irrota kontekstistaan... :P

Elina Vainikainen kirjoitti...

Tätä tekstiä kirjoittaessani olin Hesarin uutisen varassa, jossa lapsista ja koirista ei mainittu. Seljavaara tarkalleen sanoi näin: ‎"Nykyinen elämänmuotomme on sellainen, että kaikissa perheissä on auto. (välihuutoja) No ehkä ei ole kaikilla vihreillä, mutta onneksi ette ole enemmistönä. Jos on kolme lasta ja iso koira niin semmoisessa perheessä on auto." Tarkalleen ottaen tämähän on vielä ongelmallisempi väittämä, mikä johtuu tuosta elämänmuodon yleistämisestä. Seljavaarahan tulee tässä tavallaan sanoneeksi, että normaali elämänmuoto on autollinen perhe, jossa on kolme lasta ja koira :D Haluaisin nähdä tilaston, jossa kerrottaisiin, kuinka suuri osa helsinkiläistalouksista on tällaisia. Ja Seljavaarahan teki tuon tarkennuksensa vasta välihuuteluiden jälkeen. Yhtään järkevämpää tuo ei minusta väitteestä tee, ennemmin vain korostaa sitä, miten omituinen käsitys puhujalla on helsinkiläisestä elämänmuodosta. (Minä en ainakaan tunne yhträän helsinkiläisperhettä, jossa olisi sekä auto, kolme lasta että koira.)

Elina Vainikainen kirjoitti...

Ja taisipa vielä mainita, että "ilman autoa ei pääse maalle". Ja lisää oletuksia: pitääkö kaikkien helsinkiläisten mennä maalle, etenkään paikkoihin, jonne ei pääse kuin autolla?

ALPPIK kirjoitti...

Moi, Waikku, päädyinpä lukemaan blogia, kun piti ehdokkuutesi varmistaa foorumin kunnallisvaalitopicia varten :)

Tähän kommentointiin pakko vielä huomauttaa sekä sun että Sirpan ajattelun rajoittuneisuudesta, pari viikkoa sitten nimittäin minäkin kävin maalla, mutta vuokra-autolla. Oletus siitä, että mun pitäisi vuosittaista mökkireissua varten pitää auota parkissa keskustassa on äärimmäisen kummallinen, mielestäni on hieno juttu että ylikansallinen autovuokraamo huolehtii auton huollosta, renkaidenvaihdoista, säilytyksestä ja vakuutuksista ja sitten meikäläisen mökkireissua varten teemme sopimuksen auton käyttämisestä ja vakuutuksista. Näin meikäläinenkin joukkoliikennefriikkinä pääsee maalle ja paikkoihin, jonne ei pääse kuin autolla eikä kuitenkaan tarvitse 362 päivänä vuodessa huolehtia mistään autoiluun liittyvästä asiasta.