maanantai 22. syyskuuta 2008

Kuka lohduttaisi nuoria?

Kotiuduin vastikään Aamulehden Vaalikäräjiltä. Kyseessähän oli siis varsin perinteinen paneelikeskustelu, jossa puolueiden kärkiehdokkaat hymistelivät ja keskustelivat varsin ennalta-arvattavista teemoista. Tällä kertaa jutusteltiin muun muassa vanhustenhuollosta, Rantaväylän tunnelista, vanhustenhuollosta, Hämeenkadun yksityisautoilun välttämättömyydestä, vanhustenhuollosta ja pormestariehdokkaista. Mainitsinko jo muuten vanhukset?

Suomen väestönkehitystä kuvaava pyramidi ei ole enää aikoihin muistuttanut pyramidia kuin etäisesti. Seniorikansalaisten määrä kasvaa jatkuvasti suurten ikäluokkien tullessa eläkeikään, ja näin onkin luontevaa että ikäihmisten asioista käydään jatkuvaa keskustelua. Välillä kuitenkin tuntuu siltä, että tässäkään kaupungissa eivät enää äänestä kuin eläkeläiset ja yksityisautoilijat, niin paljon panosta heidän asioihinsa puolueet vaalityössä laittavat. Ja mielestäni on himskatin huolestuttavaa, että tuossakaan tilaisuudessa a)panelisteissa ei ollut yhtään (nolla, 0) alle keski-ikäistä ehdokasta ja b)tilaisuuden yleisössä minä ehdokastovereineni Lahtinen (kok.) ja Piippo (vihr.) olimme harvalukuista junioriosastoa, ja mekin olemme sentään kolmikymppisiä.

A- ja b-kohdat toki liittyvät toisiinsa. Onkin hämmentävää, että vaaleista toiseen jaksetaan ihmetellä nuorten vähäistä äänestysintoa. Mutta miten nuoret voisivatkaan kiinnostua politiikasta, kun heidän ikäisensä ehdokkaat eivät saa julkisuutta eikä heidän asioistaan paneeleissa puhuta? Itseni ikäisillä ja nuoremmilla ehdokkailla kun harvoin on niin paljon rahaa, että massiivinen ja näkyvä vaalikampanja olisi mahdollinen.

Onko tämä kaikki kiinni vain siitä, että nuoriso ei saa äänestää ja siksi heitä on turha kosiskella? Toivottavasti ei. Kun katsokaas, aika isolla osalla nuorista menee huonosti. Mielenterveys- ja päihdeongelmat lisääntyvät, monet kärsivät oppimisvaikeuksista ja syömishäiriöistä. Niin kuluneelta kuin se kuulostaakin, nuorisossa on tulevaisuus ja tämän päivän nuoret pyörittävät huomisen yhteiskuntaa. Nuorista on siis pidettävä huolta.

Saikuti kun tulin vihaiseksi tuosta paneelista. Noh, onneksi bloggaamiseen jopa minulla on varaa.

Muuta asiaa lopuksi. Viikonloppu sujui rattoisasti vaalikoneita täytellessä. Linkit vastauksiini ilmestyvät vaalisivuilleni, kunhan koneet ovat julkiset. Minua voi vaalien tiimoilta tavata esimerkiksi Keskustorin maanantaimarkkinoilla lokakuun ensimmäisenä maanantaina, ja varmasti tulen pyörimään turuilla ja toreilla muutoinkin niin paljon kuin ehdin.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Pitäkää te joku oma teini-ikästen vaalipaneelinne ja keskustelkaa siellä nuorten päihdeongelmista ihan vaan niin paljon kun huvittaa. Siitä voi helvetisti paskaa ja tyhjää jauhaa, muttei se ongelma siitä jeesustelemalla tai määrärahoja lisäämällä mihinkään katoa.

Nuorilla ei nyt vaan ole mitään akuuttia hätää, ongelmat ovat erittäin suuriksi osin itse aiheutettuja ja tuo "nuorison pahoinvoiminen" on tuota samaa vanhaa vasureiden maailman parannusta ilman mitään konkreettisia ideoita tahi vastauksia kysymyksiin.

No, kaiketi se on hauskaa ja positiivista, että sinullakin on löytynyt mukava ja kehittävä harrastus kuntavaaliehdokkuuden muodossa, hauskoja leikkihetkiä vaan, on se hienoa kun teitä nuoria idealisteja tuonne hienoine teeseineen (no sinulta nyt en vielä yhtään konkreettista ajatusta/mielipidettä vielä ole löytänyt) on joukolla pyrkimässä, saa aina päivittäiset naurut kun näitä alle 30v ehdokkaiden (poislukien 5-7 poikkeusta valtakunnallisesti) "vaalihuumaa" ja ideoita saa naureskella.

Toivon mukaan olen taas oikeassa kun veikkaan, että kansa onneksi osaa äänestää näillekkin paikoille vähän vanhempia ja teitä viisaampia ihmisiä asioista päättämään. Vaikka pidäthän toki itseäsi aikuisena ajattelevana ja paljon asioista ymmärtävänä ihmisenä kun olet sentään työttömäksi valmistunut maisteri... Pitäisikö tästäkin sitten onnitella kun vuosien opiskeluusi käytetyt maksamamme verovarat ovat tuottaneet näinkin hienoa tulosta. Menisit töihin

Elina Vainikainen kirjoitti...

Heippa vaan ja kiva kun viitsit kommentoida, olisi vain erittäin kiva jos viitsisit jatkossa ilmaista itseäsi oikealla nimellä.

Jos olet yhtään tänään tai eilen televisiota, radiota tai lehtiä avannut, huomaat että ei tuo nuorison pahoinvoinnista puhuminen mitään tyhjää puhetta ole.

Ja sinulla taitaa olla aika tiukka tuo ajatuksen/mielipiteen määritelmä, kun en sitä ole koskaan missään onnistunut täyttämään...

Enkä ole tarkoituksellisesti valmistunut työttömäksi kuten ei varmaan kukaan. Se, että minulla ei juuri täll hetkellä ole päivätöitä, ei tee minusta yhtään sen huonompaa ihmistä. Haen jatkuvasti duunia ja teen satunnaisia kolumnistin hommia, joista nyt ei leipä irtoa mutta pysyypä ammattitaito yllä. Tulevaisuudessa on tarkoituksenani maksaa veroja niin perkeleesti.