maanantai 25. elokuuta 2008

Laskukone jakaa kansat kahtia

Ajatusten Viinikanojan virtaus on ollut pysähdyksissä pari viikkoa, johtuen siitä että neiti näppäimistön takana on ollut enemmän tai vähemmän virransäästötilassa. Viimein loppuviikosta vaivauduin lääkärin vastaanotolle, kun saatanallinen väsymys, hikoilu, kipuilu ja ihottuma eivät ottaneet hellittääkseen. Sain ajan omalääkärilleni Pihlajalinnaan mukavasti parin päivän varoitusajalla, ja ennen vastaanottoa ehätin käydä vielä laboratoriokokeissa.

Kiitämme:
-kohteliasta ja avuliasta henkilökuntaa
-ammattitaitoisen oloista lääkäriä
-siistejä odotus- ja vastaanottotiloja

Moitimme:
-hintaa

Tampereen kaupungin sosiaali- ja terveyspalveluiden käyntimaksut nousivat vastikään valtakunnalliselle maksimitasolle. Tämänkaltainen kehitys ei ole millään muotoa suotavaa, sillä esimerkiksi terveyskeskusten käyntimaksujen nostot tuntuvat juuri kaikkein vähäosaisimpien kukkarossa. Tuntuu käsittämättömältä, miten kaupungissa edes ajatellaan syydettävän rahaa kaiken maailman rantatunneleihin, kun edes perusterveydenhuoltoa ei voida subventoida niin, että hinnat pysyisivät siedettävällä tasolla. Melkein kolmetoista euroa yhdestä lääkärikäynnistä on monelle vähävaraiselle yksinkertaisesti liikaa, semminkin kun päälle tulevat vielä mahdollisesti tyyriit lääkkeet. Kunnallisen perusterveydenhuollon tulisi olla niin edullista, ettei huono-osaisimmallakaan kansalaisella lääkäriin hakeutuminen jäisi rahasta kiinni.

Ylioppilaskuntapolitiikka-aikoinani vastustin systemaattisesti ylioppilaiden terveydenhuoltosäätiön YTHS:n käyntimaksujen korotusta ja kannatin ennemmin jokaisen opiskelijan maksaman pakollisen terveydenhuoltomaksun maltillista korottamista. Muutama euro lisää ilmoittautumisen yhteydessä ei ole iso raha, mutta käyntimaksujen pienetkin korotukset tuntuvat etenkin eniten sairastavien opiskelijoiden lompakoissa. Tuon verran voisi odottaa solidaarisuutta hyväosaisemmilta kanssaopiskelijoilta.

Samanlaista solidaarisuutta kaivattaisiin myös laajemmin yhteiskunnassa. Tuntuu, että tällaisilla pienillä asioilla kuten terveyskeskusmaksujen korotuksilla pyritään entistä enemmän jakamaan kansaa kahtia, kun samaan aikaan tahdotaan veronalennuksia, jotka taas hyödyttäisivät eniten suurituloisia. Ei hyvä.

Ja niin, lääkärin mukaan olen ihan terve eikä labrakokeissakaan näkynyt mitään. Ilmeisesti vikaa ei siis (taaskaan) ole kuin päässä... mene ja tiedä, sanoisi Suomis-Tapsa.

Ei kommentteja: