maanantai 17. joulukuuta 2007

Ja eikun syömään... not

Mieheni kävi ruokaostoksilla ja toi minulle syötäväksi pakastealtaasta löytämäänsä Pirkan pestopastaa, olettaen minun moisesta kovasti ilahtuvan. Lähempi tuoteselosteen tarkastelu paljasti kuitenkin tuotteen sisältävän anjovista, mitä kaltaiseni laktovegetaristi ei tietenkään suuhunsa suurin surminkaan laita. Alkoi ottaa ihan penteleesti pallopollaan moinen.

Mikä ihme siinä on, että periaatteessa täysin vegetaarisiin eineksiin täytyy väkisin muiluttaa tapettuja eläimiä? Ei ole kauaakaan siitä, kun löysin eräästä salsasta (mikä lähtökohtaisesti on täysin vegaaninen elintarvike) lihalientä. Voisi ainakin yrittää sellaista käytäntöä, että tuotteisiin laitettaisiin näkyvästi esille, mitä tuote sisältää: esimerkiksi juuri noihin Pirkka-tuotteisiin voisi kirjata isolla "sopii kasvissyöjille/suitable for vegetarians" mikäli tuote ei sisällä kalaa, kanaa tai lihaa. Tietäisi karvaisempikin puoliskoni, mitä ostoskassiin sopii asettaa mikäli tahtoo välttyä perhedraamalta.

Niin, entäs sitten vegaanit? On toki hieman ongelmallista, kun esimerkiksi kasvissyöjille markkinoidut Go Green -soijapihvit sisältävät kananmunaa, mitä moni välttää - itsekin pyrin sen dieetistäni mahdollisimman tarkasti eliminoimaan, sillä siipikarjan elinolot ovat monin paikoin todella epäinhimilliset. Näihin voisi laittaa näkyvästi esille tiedon niiden sisältämästä eläinperäisestä aineksesta malliin "sisältää kananmunaa". Ei luulisi olevan kovin monimutkaista ja helpottaisi kovasti kuluttajan suunnistamista einesviidakossa.

Ei kommentteja: