perjantai 30. marraskuuta 2007

Eikö ketään edes hävetä?

Viime päivinä uutisia katsellessa on mielen vallannut aikamoinen tyytyväisyys siitä, etten ole kymmeneen vuoteen syönyt porsasta (enkä itse asiassa muutakaan lihaa).

Oikeutta eläimille -järjestön salaa kuvaamat videopätkät kotimaisilta maatiloilta ovat herättäneet ansaittua tyrmistystä. Nauhoilla näkyy huonokuntoisia, likaisia ja sairaitakin sikoja aivan liian pienissä karsinoissa. Myös kuvat siipikarjatiloilta ovat järkyttävää nähtävää: kanat ovat pienessä tilassa aivan kylki kyljessä, nokkien toistensa höyheniä. Julmaa kuin mikä.

Mikä sitten saa ihmisen kohtelemaan eläviä luontokappaleita tällä tavoin? Suuria tuotantoyksiköitä suosiva tehomaatalous ajaa ihmisen ajattelemaan eläimiä pelkkinä tuotantokoneiston osina, ei elävinä otuksina, joilla on tarpeet ja tunteet. Pienillä tiloilla eläintä on mahdollista ajatella enemmän yksilönä kuin osana kasvotonta biomassaa. Esimerkiksi suurilla sikatiloilla on jo käytännön syistä mahdotonta antaa naskien toteuttaa lajityypillistä käyttäytymistään. Sika on älykäs ja toimelias eläin, joka kärsii (sic) ahtaissa karsinoissa mittaamattomasti.

Luomutuotannossa eläimet voivat paremmin, mutta tutkimusten mukaan kansa ei halua luomua ostaa osin sen korkeamman hinnan takia. Olisiko nyt luomun markkinoinnille inhimillisenä vaihtoehtona hyvä sauma? Kyse on osin myös kauppojen nihkeydestä ottaa luomutuotteita valikoimiinsa, mikä johtaa itseään toteuttavaan ennusteeseen: ihmiset eivät halua ostaa luomua -> sitä ei ole tarjolla -> sitä ei osteta. Muualla Euroopassahan luomu on huomattavasti suositumpaa kuin Suomessa, mikä pitkälti johtuu juuri kauppojen paremmista valikoimista.

OE:n videot tulivat julki juuri sopivalla hetkellä. Kannustankin kaikkia suomalaisia boikotoimaan tänä jouluna kotimaista sianlihaa ja jättämään kinkut kauppojen hyllyille. Perinteinen joulupöytähän notkuu ihania herkkuja ilman kinkkuakin, itse odotan jo vesi kielellä imellettyä perunalaatikkoa...

Ei kommentteja: