maanantai 28. marraskuuta 2016

Ei natseja mihinkään

Olen ollut lukuisissa jalkapallo-otteluissa, joissa on myllytetty. Olen myös esiintynyt lukuisia kertoja julkisuudessa futisfanin ominaisuudessa, myös huliganismista puhuen. Kuitenkaan en ole ainakaan havainnut, että itseäni olisi koskaan syytetty huliganismista tai edes sen hyväksymisestä. Matseissa käy tuhansia ihmisiä, lapsiakin, ja koko tämän possen leimaaminen mellakoitsijoiksi olisi huomattavan mottipäistä. 

En pidä huliganismista, mutta vielä sitäkin enemmän vihaan natseja. Etenkin Jimi Karttusen surman jälkeen on pöyristyttävää, että kansallissosialistinen Suomen Vastarintaliike saa järjestää marssin itsenäisyyspäivänä.  Tällainen mielenilmaus, jos mikä, huutaa rinnalleen massiivista vastamielenosoitusta: kaikkihan me vastustamme natseja, emmekö? 

Tätä taustaa vasten keskustelu tuolloin järjestettävästä Helsinki ilman natseja -tapahtumasta on ollut melko posketonta. Tapahtuman järjestäjiksi ovat ilmoittautuneet pari anarkistijärjestöä sekä Helsingin Vasemmistonuoret. HelVanun mukanaolo on herättänyt monissa vasemmistolaisissa hämmennystä: onhan viime vuosina totuttu yhdistämään anarkistit riehumiseen, eikä "omia" haluttaisi sotkea mukaan tällaiseen kuvioon. Mellakoitsijaksi ei varmastikaan kukaan halua leimautua. 

Itselläni asetelmasta herää toisenlaisia kysymyksiä. Ensiksikin: onko todellakin niin, että muiden poliittisten nuorisojärjestöjen vaakakupissa mahdollinen hulinoitsijaksi leimautuminen painaa enemmän kuin natsien vastustaminen, vai miksi järjestäjätahoista esimerkiksi Vihreät Nuoret tai Demarinuoret puuttuvat? Pidetäänkö oikeasti muutamaa mahdollisesti paikkoja hajottavaa anarkistia (etukäteen tuomitsemisestakin voisi tietysti muutaman sanan sanoa) niin suurena imagohaittana, ettei edes natsien vastaiseen mielenosoitukseen voida yhdessä lähteä? 

Toisekseen: monet vasemmistolaisetkin ovat olleet sitä mieltä, ettei tällaiseen mielenilmaukseen missään tapauksessa käy osallistuminen. Yhdet perustelevat asiaa väkivallan uhkalla, toiset leimautumisella. Anteeksi ranskani, mutta

meillä marssii natseja kadulla ja te pelkäätte imagohaittaa.


Minusta tämä on ihan helvetin päätöntä. 

Kolmanneksi: onko todellakin niin, että ns. suuri yleisö on edelleen sitä mieltä, etteivät natsit ole uhka kenellekään? Muuten on todella vaikea käsittää, mikseivät tällaiset mielenilmaukset (monien muiden Euroopan maiden, kuten Ruotsin, tapaan) vedä sadoittain ihmisiä. Miksi antifasistinen ja natsisminvastainen toiminta on jätetty anarkistien hommaksi, vaikka kyse on koko yhteiskuntaa koskettavasta asiasta? 

Neljänneksi: tällaisenaan toiminta pelaa natsien pussiin, kun vastustajajoukko on pieni ja mahdollisesti kuriton. Mitä enemmän vastamielenosoittajia on, sitä vaikeampi on sitä paitsi yksittäistä mielenosoittajaa leimata. 

***************

Miten tämän kognitiivisen dissonanssin kanssa eletään? Haluaisin kovasti mennä osoittamaan mieltä itsenäisyyspäivänä, mutta en voi olla ottamatta huomioon sitä, miten julkisessa keskustelussa tämä touhu on jo etukäteen kehystetty perseilyksi. Ja raivostuttavinta tässä on se, että me puoluevasemmistolaiset olemme osin tähän ihan itse syyllisiä. Meidän olisi paljon aikaisemmin pitänyt ottaa äärioikeiston uhka tosissaan eikä jättää aloitetta vain pienille toimijoille. 

Onneksi olemme alkaneet pikku hiljaa herätä. Viikonloppuisessa piirikokouksessaan Helsingin Vasemmisto haastoi poliittiset järjestöt julkisesti vastustamaan natseja, ja ainakin RKP jo haasteeseen on tarttunutkin. Vielä kun tulisi päivä, jolloin me kaikki voisimme yhdessä toimia kansallissosialismia vastaan myös kaduilla, ei vain kabineteissa.   


15 kommenttia:

Risto Jääskeläinen kirjoitti...

Kaikkihan me tarvitsemme vihollisemme, eikös niin?

Tässähän on kuitenkin vaarassa se ajatuskulku, että natseille ei kuulu ihmisoikeudet. Sitten kun vielä natsitetaan kaikki eri mieltä olevat, ollaankin melko lähellä sitä, mitä Hitler edusti.

Eli jos hyväksyy, että natseille kuuluu ihmisoikeudet, pitääkö sitten rajoittaa sananvapaus pois ihmisoikeuksista? Muutenhan natseille annetaan sananvapaus, kuten mm. USA:ssa tehdään. Mutta nehän onkin kapitalisteja.

Ystävällisin terveisin
Risto J.

Elina Vainikainen kirjoitti...

Rikollisryhmät ovat laissa kiellettyjä ja tällaisen järjestön, jonka jäsenet ovat useasti syyllistyneet rikoksiin - viimeisimpänä henkirikokseen - ei ole mitään syytä antaa marssia omin tunnuksineen sananvapausperustein. Yksittäisinä henkilöinä näille ihmisille tietenkin kuuluvat aivan samat ihmisoikeudet kuin kaikille muillekin.

Sananvapaus ei muuten ole lainsäädännössäkään mikään absoluuttinen arvo, vaan siihen kuuluu myös vastuu. Lainsäädäntö tuntee esimerkiksi kunnianloukkauksen, missä tämä rikosnimike ajaa sananvapauden ohi.

Anonyymi kirjoitti...

Risto Jääskeläinen liukuu jokseenkin kaltevalla pinnalla.

Oula Lintula kirjoitti...

Tämä puheenalainen anarkistien ja vasemmiston mielenosoitus vaan ei ole mitenkään yksinomaisesti natseja vastaan. Siinä hyökätään myös 612-kulkuetta vastaan, jossa joukko isänmaallisia ihmisiä, joilla on paljon erilaisia poliittisia mielipiteitä, kunnioittaa itsenäisyyttä kantaen soihtuja ja kunnioittaen veteraaneja.

Edellisvuonna hyökättiin nimenomaan tätä soihtukulkuetta eikä siis suinkaan natsimarssia vastaan. Kulkuetta vastaan yritettiin käyttää jopa väkivaltaa; onneksi sentään poliisi sillä kertaa puolusti ihmisoikeuksia.

En lainkaan ihmettele, että tolkulliset järjestöt eivät tähän touhuun halua sotkeutua. Vasemmisto kylläkin näyttää aivan mainiosti värejään ihmisoikeuksien ja demokratian vastustajana.

Anonyymi kirjoitti...

612-marssissa veteraaneja kunnioittavat isänmaalliset ihmiset marssivat rinta rinnan Vastarintaliikkeen, Fortess Europen, Suomi Ensin-porukan, Rajat Kiinni-porukan, Sisun ja ties kenen muun nationalistijengin kanssa. Keitä ovat nämä tavalliset 612-marssiin osallistuvat ihmiset, joiden mielestä homma on ihan ok? Haluaisin järjestää performanssin, jossa täyteen SS-sotisopaan pukeutuneet miehet pärisyttäisivät rumpuja ja huutaisivat heilhitleriä koko Töölön läpi tämän kulkueen osana tai sen perässä, jospa se viiteryhmä alkaisis mietityttämään maltillisiakin isänmaallisia.

Anonyymi kirjoitti...

"Keitä ovat nämä tavalliset 612-marssiin osallistuvat ihmiset, joiden mielestä homma on ihan ok?"

Keitä ovat ne tavalliseet ja maltilliset vasemmistolaiset, joiden mielestä antifan kanssa toimiminen on "ihan ok"? Jokainen tietää, kuinka väkivaltaisia elämäntaparikollisia kyseiseen porukkaan kuuluu ympäri Eurooppaa. Ei eroa juurikaan rikosrekisteristöltään uusnatseista, paitsi että natsit muistetaan paremmin historiassa kuin vasemmiston tekemät hirmuteot.

Varsinaisia kansallissosialistisia uusnatseja on Suomessa kourallinen. Ideahan on, että vasemmisto haluaa leimata kaikki humanitaariseen maahanmuuttoon kriittisesti suhtautuvat tahot natseiksi, samaa tekee valtamedia. Tämä tietenkin vain voimistaa kahtiajakautumista ja tekee ihmisistä kummallakin puolella entistä aggressiivisempia, kansallismielisistä vain suullisesti, vasemmistosta myös fyysisesti, mitä viime vuotinen pullojen ja kivien heittely tavallisten ihmisten päälle osoitti.

Suurin osa kansallismielisistäkään ei uskaltaudu näihin marsseihin valtamedian leimaamisen vuoksi. Kuitenkin jo nyt yliopistolla suurin osa tutuista ja kavereista on kanssani samoilla linjoilla, maltillinen kansallismielisyys on kovassa nosteessa, te että sieltä kuplastanne vain näe tai tajua sitä.

Minusta ihmisoikeudet kuuluvat kaikille, myös natseille ja anarkisteille. Sananvapauteen kuuluu oikeus ilmaista omia poliittisia mielipiteitä, vaikka ne taistelisivat valtamedian rummuttamaa vihervasemmistolaista aatetta vastaan.

Mielestäni siellä teidän puolellanne on todella pelottavia ihmisiä, paljon pahempia kuin nämä muutamat suomalaiset uusnatsit, joilla ei ole mitään oikeaa valtaa tai vaikutusmahdollisuutta. Te haluatte hiljentää vastapuolen, kaikkine sen äänineen ja tehdä Suomesta sananvapauttarajoittavan poliisivaltion, jossa on vain yksi oikea mielipide. Te haluatte heitellä kiviä tavallisten ihmisten päälle natsipsykooseissanne, kulkueeseen, jossa oli mukana myös lapsia.

Se on varma että 6. 12. 2016 riehutaan ja sattuu myös henkilövahinkoja. Todennäköisesti niin päin, että äärivasemmisto rikkoo kaupungin omaisuutta ja potkii taas jotain maassa makaavaa ihmistä, jolla ei ole koskaan ollut mitään yhteyksiä kansallissosialisteihin ja joka ei ole elämässään tehnyt ainuttakaan rikosta.

Ihan vain tiedoksi, kansallissosialistit eivät halua olla missään tekemisissä heidän aatteistoaan kieltävien tahojen kanssa ja näihin kuuluu kaikki muut kansallismieliset ryhmittymät. Se että he osallistuvat samaan kulkueeseen, jonka tarkoituksena on kunnioittaa sotaveteraaneja, on sivuseikka. Ihan samoin minä en voi sille mitään, että moottoripyöräkerholaiset ovat joskus olleet joukolla kanssani samalla live-keikalla.

DJT kirjoitti...

Peli Poikki! Mielenosoitukseen osallistui n.15k ihmistä vastustamaan natseja. Se tehtiin jo. Paikalla oli ihan tavallisia suomalaisia joilla nyt sattuu olemaan muuta menoa kyseisenä päivänä. Eikä oikein voi lähteä vaatimaan että mukaan pitäisi lähteä näin nopeasti uudestaan. Ns kansallisvelvollisuus on jo hoidettu!

Natseja voi vastustaa myös muina kuin juhlapöivinä. Kaikista hienointa olisi jos kukaan ei menisi vastustamaan niitä! Poliisit näyttäisi todella typeriltä täydessä sotavarustuksessa vartioidessaan tyhjiä katuja. Se statement ei jäisi huomaamatta.

Tämän vuoden mielkkari: File under: samaa kuin aina.

Oula Lintula kirjoitti...

"Keitä ovat nämä tavalliset 612-marssiin osallistuvat ihmiset, joiden mielestä homma on ihan ok?"

Muut paitsi Vastarintaliike. Tavallisuudella tarkoitan väkivaltaisuuksista pidättäytymistä.

"Haluaisin järjestää performanssin, jossa täyteen SS-sotisopaan pukeutuneet miehet pärisyttäisivät rumpuja ja huutaisivat heilhitleriä koko Töölön läpi tämän kulkueen osana tai sen perässä, jospa se viiteryhmä alkaisis mietityttämään maltillisiakin isänmaallisia."

Jos tuo on sinun tapasi osoittaa arvostusta veteraaneille, joiden tekojen ansiosta sinulla mm. on oikeus järjestää tuollainen performanssi, niin omapa on asiasi. Kannatan sananvapautta myös sinulle, kuka ikinä oletkin.

Anonyymi kirjoitti...

Voisitteko te anarkistit kunnioittaa Itsenäisyyspäivää edes sen verran että tänä vuonna jättäisitte 612 - kulkueen rauhaan ja keskittyisitte vastustamaan niitä oikeita natseja, eli Vastarintaliikkeen tyyppejä. Nimittäin satun tietämään että 612 - kulkueessa on paljon ei rasistisia ihmisiä ja myös antirasisteja.

Anonyymi kirjoitti...

Natsi sitä ja natsi tätä, mitä jos annettaisiin niiden natsien vaan olla omassa rauhasssa tekemässä omia juttujaan. Faktahan on että ei niistä ole tavalliselle kaduntallaajalle yhtään mitään haittaa, eikä häiriötä, eikä ne käyttäydy väkivaltaisesti ketään kohtaan, jos ei nillekään mene päätään aukomaan.

Alle 100 ihmisen joukko ei uhkaa ketään, näitä natseja on ollut Suomessa jo monia vuosia, ei se ryhmä siitä mihinkään kasva räjähdysmäisesti, aatteella on oma pieni kannattajakuntansa.

Ei yölläkään nakkikiskan jonossa turpaan saa ellei käyttäydy provosoivasti.
Ainoa yhteenotot tapahtuu aina natsien ja anarkistien välillä ja vain natsit on niitä väkivaltaisia? Mitään yhteenottoja ei edes tapahtuisi jos anarkistit pysyisi kaukana näistä natseista.

612 kulkueessa voi olla Vastarinta tyyppejä mukana mutta suurin osa kulkueväestä on ihan normaaleita isänmaan ystäviä, miehiä, naisia ja lapsia kaikista ikäryhmistä ja mitä pahaa siinä on jos kunnioittaa sotaveteraaneja ja itsenäisyyspäivää?

Ei se ketään natsiksi tee jos vastustaa haittamaahanmuuttoa ja turvapaikan hakijoita jotka hakee sitä täysin väärin perustein.
Suurimmalle osalle haittamaahanmuuton vastustajista työperäinen maahanmuuto on ihan ok jos sopeudutaan yhteiskuntaan ja eletään maassa maan tavalla ja näin ajattelee suurin näistä "äärioikeistoon" kuuluvista puolueista, yhdistyksistä ja ihmisistä.

Tiina Wiik kirjoitti...

Ehkäpä poikkeuksellisesti Vihreillä ja demareilla on enemmän maalaisjärkeä kuin Vasemmistonuorilla? Antifasistit ovat juuri se porukka, joka on tehnyt itsenäisyyspäivän tapahtumiin osallistumisesta muille pelottavaa ja vaarallista. Kiviä ja pulloja lentää rauhanomaisia kansallismielisiä kohti, ja pahoinpitelyjä on sattunut jo paljon. Puhumattakaan siitä vahingosta, mitä nämä nilkit aiheuttavat esim. Helsingin yrittäjille järjettömällä vandalismillaan. On aikas tekopyhää vastustaa radikalismia ja poliittista väkivaltaa marssimalla sen yleisimpien harjoittajien, antifanttien, rinnalla.

Näin mallikappaleeksi antifanttien väkivallasta voisi ottaa tämän Marko Parkkolan pahoinpitelyn. Hän oli kuvaamassa mielenosoituksia, kun nämä isänmaan toivot kävivät porukalla kimppuun.
https://www.youtube.com/watch?v=PBWMW4djPjA

Anonyymi kirjoitti...

"Miten tämän kognitiivisen dissonanssin kanssa eletään?"

Kognitiivisen dissonanssin kanssa eläminen alkaa sen piirteiden tunnistamisessa omasta itsessään. Kirjoituksen aloittavassa kappaleessa sanotaan

"Matseissa käy tuhansia ihmisiä, lapsiakin, ja koko tämän possen leimaaminen mellakoitsijoiksi olisi huomattavan mottipäistä."

Kritisoidussa kulkueessa oli käsittääkseni aika laidasta laitaan porukkaa viime vuonnakin, joista pieni osa ääriainesta. Neutraalimpi voisi väittää, että tämän takia koko kulkueen leimaaminenkin olisi, kirjoittajaa lainaten, mottipäistä.

Anonyymi kirjoitti...

Korjatkaa, jos olen väärässä, eikö Vanu / helsingin vasemmistonuoret ole ihan oma järjestönsä eli se ei ole suoraan kytköksissä "emo puolueeseen", niin kuin muut poliittiset nuorisojärjestöt. Muistelisin, että tämän vuoksi he voivat ottaa kantaa "räväkämmin" eri asioihin, kuin muut. En tiedä onko tämä syy, miksi muut eivät ole lähteneet yhtä hanakasti mukaan, kun pitää vähän kumartaa "emo puolueeseen" päin.

Voisiko Helsinki ilman natseja-mielenosoituksen järjestämiseen mukaan myös Persut/Persunuoret, vai ovatko he kaikki Rasisteja? tai kokoomus ja keskusta? Mitä mieltä muut järjestöt (antifa ja anargistit) olisivat tästä?

Oma näkemykseni olisi, että tällöin tulisi toinen mielenosoitus, jonne samaa mieltä olevat Antifa ja co. menisivät, kun eivät suostu saman "aatteen" alla kulkemaan kuin "hallitus puolueet" joita niin muutoin vastustavat.

Mitä tulee Huliganismiin, niin ainakin Futisforumilla tästä on usein puhuttu, että ainakun jalkapallossa tapahtuu, niin media on heti puhumassa huliganismista, eikö kukaan ajattele naisia taikka lapsia (eikö se kyttäruutu vuosi kaksi takaperin maalaillut kuvia yksi soihtu vastaa kymmentä puukkoa"

Elina Vainikainen kirjoitti...

Muidenkin puolueiden nuorisojärjestöt ovat kyllä emopuolueista erillisiä organisaatioita. Vanu ei ole tässä poikkeus.

Oula Lintula kirjoitti...

Kokoomuksen nuorten liitto ry:n jäsenet ovat kaikki Kansallinen kokoomus rp:n täysivaltaisia jäseniä. Näin ei taida olla Vanussa.