sunnuntai 3. tammikuuta 2016

Läskit ja rillipäät älkööt vaivautuko

Rohkaisin mieleni ja piipahdin ennen joulua Facebookin suositulla Rajat kiinni -sivulla - tiedättehän, tämä yhteisö, jossa kirjoittelu on johtanut jo ainakin yksiin potkuihin ja lukemattomiin toinen toistaan raflaavampiin kuvakaappauksiin. En yllättynyt näkemästäni niin kutsutun maahanmuuttokritiikin eli avoimen rasismin, poliitikkojen tappamisella fantasiointien sekä raiskauksilla hekumoinnin suhteen. Sen sijaan yhteisön eräs toinen piirre onnistui tulemaan puun takaa ja jäi pohdituttamaan.


Rasismin yhteyttä naisvihaan on tutkittu Suomessakin. Lisäksi monet kirjoittajat ovat nostaneet esille, miten kaksinaamaista "maahanmuuttokriitikoiden" huoli naisten ja tyttöjen turvallisuudesta on - se on puhdas keppihevonen rasistisille pyrkimyksille. Julkista keskustelua seuraamalla on voinut myös todeta, ettei tämä huoli koske kaikkia naisia. Monet tunnetut, naisoletetut antirasistit ja feministit ovat saaneet vihapostia, toiveita raiskatuksi tulemisesta ja jopa tappouhkauksia.

Rajat kiinni -ryhmässä hyväksytty naiseus määritellään koulukiusaamista muistuttavan pilkan keinoin. Sivulla esimerkiksi levitellään kuvaa naisesta, joka on julkisuudessa sanonut asioita, jotka eivät ryhmän jäseniä miellytä. Naista nimitellään "possuksi", julkaistaan oksennushymiöitä ja ilmaistaan naisen olevan paitsi mielipiteiltään, myös ulkoiselta olemukseltaan vastenmielinen.


Feministisessä keskustelussa on viime aikoina pohdittu paljon fatfobiaa eli läskivihaa. Rajat kiinni -ryhmän keskusteluissa näkyy kouriintuntuvasti myös ilmiön sukupuolittuneisuus: vastaavaa solvaamista ei mies-"suvakkien" kohdalla esiinny. Lisäksi on kiinnostavaa, miten myös osa ryhmän naisista on omaksunut tämän vihamielisen puhetavan. Kun eräs ryhmän jäsenistä tekee avauksen, jossa "itsekin lihavana naisena" pitää ryhmän ilmapiiriä ja tapana pilkata ihmisten ulkonäköä vastenmielisenä, saa hän toisilta naisilta kehotuksia katsoa peiliin. Kiusaaminenhan on aina kiusatun oma syy, eikö niin? Kuka käski olla läski? (On aidosti mielenkiintoista, miten usein tämäntyyppisissä keskusteluympyröissä miehen lihavuus näyttäytyy vastarintana ja kapinointina "terveysfasismia" vastaan, sopimuksina jänisten kanssa sun muina positiivisina identiteettimääreinä, kun taas naisella vastaavat ominaisuudet määrittyvät kielteisinä, rumuutena ja laiskuutena.)

Kiinnostavaa on myös se, miten edellä siteeraamani keskustelun avaajaa alettiin nopeasti pilkata "suvakkihuoraksi". Läskiys ja suvakkius samastuvat ihmisen ei-toivotuiksi ominaisuuksiksi, joiden perusteella häntä on täysin oikeutettua pilkata, etenkin, jos sattuu olemaan nainen. Tästä näkökulmasta näiden keskustelijoiden maahanmuuttajaviha ja rasismikin alkavat kummasti muistuttaa koulukiusaamista: jos heitetään polttopullo niiden kotiin tai hakataan pesismailalla, ehkä ne oppii meidän tavoille. Lapsellista yhtä kaikki.
Ei kommentteja: