sunnuntai 30. marraskuuta 2014

Perustuloa ei saa unohtaa

Perustulo on ollut viime päivinä taas kovasti esillä. Vaikka kansalaisaloite perustulon käyttöönottamiseksi ei saanutkaan riittävästi allekirjoituksia, on ilahduttavaa, miten asiaa jaksetaan rummuttaa yhä. Viime viikolla sekä julkaistiin ajatuspaja Tänkin, Sitran ja Telan selvitys perustulokokeilusta että saatiin kuulla kanadalaista perustuloasiantuntija Evelyn Forgetia, joka vieraili Suomessa perustuloverkosto BIEN Finlandin kutsumana.

Pääsin kuuntelemaan Forgetia tiistaina eduskunnassa. Tilaisuuden olivat järjestäneet Vasemmistoliiton, vihreiden ja keskustan eduskuntaryhmät ajatuspajoineen, joten työpaikkani varjolla sain luikahtaa arvovaltaiseen seuraan. Vasemmisto ja vihreät ovat olleet perustulokysymyksissä aktiivisia jo kauan, kepu on löytänyt ne uudestaan viime aikoina Juha Sipilän ulostulojen myötä - on muistettava, että puolue on ollut perustulo/kansalaispalkkakeskustelun alkuhämärissä hyvinkin edistyksellinen.

sunnuntai 23. marraskuuta 2014

Vastauksia standardiargumentteihin, osa 1

Olen viime päivinä käynyt useita keskusteluja sosiaalisessa mediassa siitä, millainen on hyvä poliitikko ja miten hänen tulisi toimia. Nämä keskustelut johtavat usein pohdintoihin äänestämisestä ja äänestämättä jättämisestä, ja usein niissä toistuvat hyvin samankaltaiset argumentit. Koska olen suhteessa laiskuuteeni hieman turhan kiireinen, kasaan tähän muutamia vakiovastauksia näihin standardiväittämiin. Voin sitten puuhakkaampana hetkenä kopipeistailla niitä strategisiin kohteisiin. Ja siis näitä on todellakin tulossa sarja, beware.

lauantai 22. marraskuuta 2014

Kirjoituksia arvotyhjiöstä

Eduskunta äänestää ensi perjantaina tasa-arvoisesta avioliittolaista. Asiasta lienee jo sanottu noin kaikki moneen kertaan, joten puutun tässä erääseen, itseäni huomattavasti häiritsevään keskustelun sivujuonteeseen.

On aivan inhimillistä pitää omaa arvomaailmaansa parempana ja pätevämmin perusteltuna kuin jonkun toisen. Sen sijaan se, että kiistää toisen arvomaailman olemassaolon kokonaan, koska se ei ole yhteensopiva omien ajatuskehikoiden kanssa, on nykymaailmaan sopimatonta kapeakatseisuutta. Tämä ilmiö esiintyy huomattavan usein erilaisten arvokysymyksiksi (ns. omantunnon kysymyksiksi) katsottujen poliittisten kiistakapuloiden yhteydessä, ja vastikään siihen syyllistyi Timo Soini väittäessään lain kannattajia "arvonihilisteiksi".

lauantai 8. marraskuuta 2014

Asioista ja ihmisistä


Välillä hiukan harmittaa, ettei ole tullut kerättyä talteen itseen kohdistunutta nettikommentointia. Ylläoleva parin vuoden takainen näytekin on ennemmin söötti kuin harmistuttava. Kataloogista löytyisi nimittäin lukuisia huoritteluja, erilaisia eritekuvauksia, valehtelijaksi syyttämisiä ja taitaisipa joukkoon joku klassinen väkivaltafantasiointikin mahtua. Itselläni on solvausten suhteen kehittynyt erittäin paksu nahka, olenhan työskennellyt kotimaan numeropalvelussa ja moderoinut Suomi24:ää. Siitä huolimatta täytyy nostaa hattua esimerkiksi Dan Koivulaaksolle, joka päivästä toiseen saa lukea kuunatsia mä metsästän -juttuja sekä painokelvottomia uhkauksia. Itse en todennäköisesti jaksaisi moista.