perjantai 3. tammikuuta 2014

Henkinen nolla-alue

Siirryimme puolisoni kanssa viime toukokuussa omistavaan luokkaan: ostimme kaksion Helsingin Vallilasta. Alue hyvine kulkuyhteyksineen miellytti meitä, ja Kalliota ja Pitkänsillan eteläpuolta halvempi hintataso sopi kukkarollemme. Omassa rapussamme on pääasiassa pieniä omistusasuntoja, mutta naapurissamme on useita kaupungin vuokrataloja. Pihalla leikkivät monenväriset lapset yhdessä, mummot komentavat skeittaavia jonneja ja läheisessä puistossa kokoontuu "rantojen miesten" parlamentti - päihdeongelmaisten yömajaan on kotoamme vain kivenheitto. Miekkatakseja mestoilla näkyy lähinnä alakerran kebab-paikan edessä, ja ainoastaan kerran on rapussani haissut kusi (tosin en edelleenkään ole varma, oliko asialla kaksi- vai nelijalkainen).

Olin ajatellut painaa kansanedustaja Tom Packalénin (ps) taannoisen reservaattiturahduksen villaisella oltuani siinä luulossa, ettei entisen poliisin näkemyksille löydy tukea edes omista. Olin väärässä, ja eilisestä Kymen Sanomista saatiin lukea Juho Eerolan kannatuskirjoitus. "Olen huolestuneena kiinnittänyt huomiota siihen, että kaupungit ympäri Suomen kaavoittavat nykyisin kunnan vuokra-asuntoja myös omistusasuntojen läheisyyteen", kansanedustaja kirjoittaa.

Perussuomalaiset esiintyvät mielellään "tavallisen kansan" äänenä. Siksikin tuntuu perin kummalliselta, että puolueen näkyvät toimijat ummistavat silmänsä vallitsevalta sosiaaliselta todellisuudelta. Packalénin ja Eerolan mustavalkoisessa kaupunkimaisemassa on olemassa ainoastaan kahdenlaisia asuinalueita: omistusasujien onneloita sekä vuokratalojen elementtihelvettejä, joissa lapset leikkivät huumeruiskujen seassa ja lähin omainen on viranomainen. Todellisuudessahan olemassa on useita harmaan sävyjä, joista oma asuinalueeni on mainio esimerkki. Kunnan vuokra-asunnot ja omistusasunnot samalla alueella eivät automaattisesti tarkoita ongelmia, ennemminkin päinvastoin. Sosiaalinen sekoittaminen koituu lopuksi kaikkien, myös niiden hyväosaisten omistusasujien, eduksi: tutkitusti esimerkiksi yhteiskuntarauha säilyy parhaiten, kun alueiden eriarvoisuus ei kasva liian suureksi.

Lisäksi näillä perussuomalaisilla on hyvin kummallinen käsitys siitä, mitä sosiaalisille ongelmille on mahdollista tehdä. Eivät vuokrataloissakaan mitkään viidakon lait vallitse, vaan oikeisiin järjestyshäiriöihin ja ongelmiin voi ja pitääkin puuttua. Ja oikeastihan vuokralaisen häätäminen on huomattavasti helpompaa kuin omassa asunnossaan asuvan, eivätkä ne omistusasujatkaan aina täysin nuhteetonta väkeä ole.

Toisaalta tämä persujen turautus on linjassa esimerkiksi sen kanssa, miten puolue on suhtautunut romanikerjäläisiin. Köyhyys ei katoa sen kieltämisellä eivätkä sosiaaliset ongelmat reservaatteihin sulkemisella.