sunnuntai 7. joulukuuta 2014

Tahra iltapuvussa

me rentoudumme tv:n ääreen,
jos filmi on ongelmaton:
niin, ongelmiahan elämässä muutenkin on!
nälkiintyneiden pallomahat vain apeaksi mun saa
ja kuvat köyhyydestä valvottavat Patriciaa...
jos kohti kameraa
käy viime voimillaan bushmanni, Kymppitonniin se vaihdetaan.

-YUP: Porvariston hillitty charmi

Huomasin eilen itsessäni tunteita, joita voisi kuvata poliittisesti epäkorrekteiksi. Minua ei jostain syystä juurikaan liikuttanut se, kuinka monta ikkunaa anarkistit rikkovat tai kuinka monta tägiä he spreijaavat mainoksiin. (Siitä olin toki iloinen, että poliisihevosiin ei ilmeisesti tällä kertaa kajottu.) Sen sijaan tulin aidosti vihaiseksi siitä, miten luokkaretkeläisten reissusta "lähiöst linnaan" uutisoitiin.  Poliisien mottiin jäi niiden muutaman rähinöitsijän lisäksi lukuisia ystäviäni, toimittajia ja ulkopuolisia. Kikkelis kokkelis, mitäs läksit -huutelijoiden sopii muistaa, että mielenosoittaminen on perustuslailla turvattu kansalaisoikeus.

Ei ole sattumaa, että eilisen ja viimevuotisen kaltaisia hulinoita on alkanut esiintyä juuri nyt, ei vain Suomessa vaan kaikkialla maailmassa. Jatkuvasti kasvavat tuloerot, köyhyys, pahoinvointi ja kyllästyminen poliittisen päätöksenteon vaihtoehdottomuuteen ovat saaneet kansan lähtemään kaduille - ja syystä. Liikehdinnän typistäminen pelkäksi vihaisten känniääliöiden riehumiseksi ei tee oikeutta taustalla vaikuttaville asioille, joista on vaiettu liian kauan.

En puolustele mitenkään yksityisomaisuuden rikkomista. On kuitenkin vaikea kuvitella nykyään tämänkaltaisen mielenosoituksen saavan julkisuutta ilman vandalismia, ja se tässä on huolestuttavaa.

Olemme viime aikoina saaneet lukea paljon tutkimuksia siitä, miten kansalaisten elämismaailmat Suomessa erkaantuvat toisistaan niin, etteivät he koe enää elävänsä samassa todellisuudessa. Väkisin tulee mieleen, että osa luokkaretkeläisten synnyttämästä närkästyksestä sikiää juuri tästä: linnanjuhlien pukuloistoa ja ryhdikkäitä sotilasparaateja ihasteleva ei halua isänmaallisen kuvaston sotkeutuvan tägeihin, rikottuihin ikkunoihin ja banderolleihin. Ihanteellinen Suomi-kuva muuttuu epäpuhtaaksi, joku astuu laahukselle, iltapukuun ilmestyy tahra.

Ja onhan meillä ihan oikeasti eri ihmisryhmille aivan erilaiset pelisäännöt. Samalla kun pari paikkaa paskoneet anarkistit heitetään putkaan ja tuomitaan kollektiivisesti kaikkialla mediassa, niissä eliitin juhlissa tanssaavat parhaimmissaan talous- ja väkivaltarikolliset, jopa ihmiset, jotka ovat tappaneet toisen. Nämä ihmiset silti vuodesta toiseen saavat kansan luottamuksen ja suitsutusta julkisessa sanassa. Anarkistien syntipukeiksi tuomitseminen siirtää nätisti huomion pois ongelmien oikeista syistä. 

Rikotuista ikkunoista noussut kohu kertoo paljon yhteiskuntamme arvojärjestyksestä. Yksityisomaisuus on pyhä, ja sen suojelemiseksi voidaan helposti marssittaa kaduille puolen Suomen mellakkapoliisit - samaan aikaan, kun monin paikoin maaseudulla ihmiset eivät edes viitsi soittaa virkavaltaa hätätilanteessa paikalle, kun eivät ne kuitenkaan tule tai matkassa menee tuntitolkulla. 

Viime yönä teki ihan oikeasti mieli mennä huutamaan pihalle kurkku suorana että ettekö te jumalauta tajua, eivät nämä asiat ratkea muureja mellakkapoliiseista rakentamalla ja anarkistien demonisoinnilla. Tämä ei lopu ennen eriarvoistavan politiikan loppumista, ennen vaietuille äänen antamista, ennen solidaarisuutta, ei Suomessa, Kreikassa, ei missään.

Ei kommentteja: