keskiviikko 5. helmikuuta 2014

Älä kysy, älä kerro

Toverini leikki-ikäisellä pojalla on pälvikalju. Kyllähän hänelle siitä välillä kiekkohöntsissä piruillaan, mutta parempi on puuttua kiusaamiseen kun painaa pipa syvemmälle päähän: kyllä ne toiset pojat kohta tottuvat erikoisen näköiseen tukkaan, ja pelit jatkuvat entiseen malliin.

Heräsin aamulla Sinuhe Wallinheimon kummallisen lausunnon synnyttämään somepöhinään. Kansanedustaja ja entinen huippukiekkoilija totesi, että kaapista ulos tulo ei aktiiviuran aikana ole viisasta, koska vastustajat saattaisivat käyttää tätä tietoa hyväksi. Perustelu kuulostaa sinänsä ymmärrettävältä, pyritäänhän loukkaantumisetkin salaamaan, mutta toisaalta siinä ei ole mitään järkeä.


Ensiksikin se, onko pelaaja hetero vai homo, ei vaikuta hänen pelaamiseensa laisinkaan. Vastapuoli ei siis voi käyttää tietoa pelaajien seksuaalisesta suuntautumisesta hyväkseen muuten kuin pilkanteko- ja ärsytysmielessä, ja tämähän on lajin säännöissä kielletty. Tuomarin ainakin sääntökirjan mukaan tulisi määrätä automaattisesti ottelurangaistus, mikäli pelaaja kommentoi toisen seksuaalista suuntautumista, ihonväriä tai kansalaisuutta. Ja epäilemättä tuomarit voisivat näihin vielä tiukemmin puuttuakin.

Toisekseen on älyllisesti epärehellistä väittää ensin hyväksyvänsä homoseksuaalit urheilussa mutta samassa lauseessa pakottaa heidät syvälle kaappiin ainakin aktiiviuransa ajaksi. Jälkimmäinen premissi kumoaa ensimmäisen.

Ja vielä: ensimmäinen kaapista ulos tullut jääkääkisti olisi taatusti uutinen, kolmastoista ei enää. Asenteet muuttuvat, ja mitä useampi urheilija uskaltaa esiintyä omana itsenään, sitä pienempi on oletettuihin poikkeavuuksiin puuttumisen teho ärsytyskeinona. Sinuhe Wallinheimo tarkoitti lausunnollaan varmasti hyvää, mutta valitettavasti karautti lepikkoon niin että rysähti.

Jälkikirjoitus. Ilmeisesti Maikkari on vetänyt jutussaan aavistuksen verran mutkia suoriksi uutisoinnissaan, ja esimerkiksi Wallinheimon aikaisemmat aihetta käsittelevät lausunnot ovat olleetkin huomattavasti fiksumpia. Wallinheimo on myös allekirjoittanut aloitteen tasa-arvoisesta avioliittolaista, joten ei nyt ristiinnaulita äijää ihan vielä. Paskakanavan jutun suorien sitaattien (jos ne nyt edes sellaisia olivat) omituisuutta tämä ei toki poista.

Ei kommentteja: