keskiviikko 16. toukokuuta 2012

Väärässä paikassa säästämistä

Sain juuri äsken kuulla, että oman oppilaitokseni Humanistisen ammattikorkeakoulun Nurmijärven kampuksen laaturyhmä on tehnyt HUMAKin rehtorille ja toimitusjohtajalle tiedoksiannon, jossa ryhmä ilmaisee huolensa koulun sisäilmaongelmista. Toivottavasti yhteydenotto saa päättäviin tahoihin edes hiukan vipinää: ongelma on ollut tiedossa jo pitkään, yksi opettaja on joutunut siirtymään kokonaan etätöihin ja sekä opiskelijat että opettajat ovat oireilleet tavalla tai toisella. Itsekin olen huomannut kontaktipäivien aikana ja jälkeen kurkun karheutta, äänen käheytymistä, tukkoisuutta ja silmien vuotamista - selviä oireita sisäilmaongelmista.

Sattumalta tulin juuri lounaalla jutustelleeksi erään Helsingin opetuslautakunnan jäsenen kanssa lautakunnan kuulumisista. Vastaavanlaisiin ongelmiin kuin meidän kampuksellamme lautakunta törmää jatkuvasti sekä perusopetuksen että toisen asteen oppilaitoksissa. Ongelmiin puututaan usein vasta kun tilanne on mennyt liian pahaksi, koska korjaaminen maksaa pitkän pennin ja vaatii usein isoja uudelleenjärjestelyjä kuten oppilaiden tilapäistä sijoittamista toisaalle opiskelemaan. Lisäksi ainakin täällä Helsingissä korjaustöitä jarruttaa se idioottimaisuus, että korjauksiin vaadittavat rahat otetaan samasta budjetista muiden opetustoimen kulujen kanssa. Kärjistäen siis sisäilmaongelmien korjaus saattaa vaikuttaa opettajien palkkaamiseen, ryhmäkokoihin, opetuksen laatuun... Tilanne on nykyisellään erittäin haastava, kauniisti sanottuna.

Koulujen ja oppilaitosten sisäilmaongelmat on otettava vakavasti, sillä kyse on tuhansien lasten ja nuorten tulevaisuudesta. Helsinginkin olisi voitava satsata tähän. Yhdenkään oppilaan tai opiskelijan päättötodistus tai tutkinto ei saa olla kiinni siitä, ettei kaupunki puutu tarpeeksi ilmiselvään terveyshaittaan. Lisäksi tulevaisuudessa julkisessa rakentamisessa on todella panostettava työn laatuun, sillä huonon rakentamisen seuraukset näkyvät nopeasti: olen kuullut jopa kaksi vuotta vanhasta koulurakennuksesta, jossa on jo hometta! Tämä on juuri sitä kuuluisaa väärässä paikassa säästämistä, mistä harvemmin seuraa mitään hyvää. 

1 kommentti:

Petra kirjoitti...

Muistuttaa kovasti hölmöläisten peitonpidennysprojektia: säästetään korjauskuluista ja luodaan kustannuksia terveydenhoitoon ja ylipäätään kansanterveyden puolelle.