perjantai 23. syyskuuta 2011

Ilmoita nettipedofiileista!

Täytyy tunnustaa: olin aluksi hieman hämmentynyt oman työnantajani vastikään julkaisemasta kyselystä lasten seksuaalisesta häirinnästä ja hyväksikäytöstä netissä. Tulokset näyttivät niin rumilta suhteessa useisiin aikaisempiin tutkimuksiin, että aloin väkisinkin epäillä otoksen vinoutuneisuutta tai jotain muuta selittävää tekijää. Vasta kun tuhansille suomalaisnuorille tehty Kouluterveyskyselykin antoi samansuuntaisia lukuja, jouduin myöntämään erheeni. Tokihan olen aiemminkin ymmärtänyt asian vakavuuden, mutta ongelmakentän laajuus tuli silti yllätyksenä. Kyselyiden perusteella voinee varsin pätevästi väittää, että lasten ja nuorten häirintä verkossa on lisääntynyt viime aikoina tuntuvasti Suomessa. 

Tärkeä osa ongelmaa on, että vain murto-osa häirintätapauksista päätyy viranomaisten tietoon. Avainkysymys onkin, kuinka saada lapset ja nuoret kertomaan jollekulle, edes vanhemmilleen, kokemistaan ikävistä asioista. Seksuaalinen kanssakäyminen, online tai offline, on monelle vaikea ja häpeällinen aihe, johon liittyvät nolot kokemukset halutaan pitää omana tietona eikä tuottaa lisää huolta omaisille. Lapsen ja aikuisen välisen luottamuksen merkitystä ei voi tässäkään liiaksi korostaa.

Hyväksikäyttöön ja häirintään liittyvä valistus on äärimmäisen tärkeää. Jokaisen lapsen ja nuoren olisi ymmärrettävä, että kaikenlainen seksuaalisväritteinen keskustelu, tapaamisten ehdottelu tai vaikkapa alastonkuvien pyytäminen on rikos, josta kuuluu ilmoittaa poliisille. Tämä on nykyään vieläpä varsin helppoa virtuaalipoliisin aloitettua toimintansa. On tärkeää tiedostaa myös se, että kertomalla kokemastaan poliisille voi suojata paitsi itseään, myös tuhansia muita. Pedofiilejä liikkuu verkossa verraten vähän, mutta pelkästään yhdellä heistä saattaa olla tuhansien lasten kontaktit. Onkin tavallista, että lapseen kohdistuvan häirinnän tutkinnassa paljastuu useita uhreja lisää.

Lasten ja nuorten nettiarki on aivan tavallista arkea siinä missä koulunkäynti tai harrastukset. Vanhempien on hyvä keskustella lastensa kanssa myös heidän netinkäyttöönsä liittyvistä asioista: luontevan keskusteluyhteyden muodostaminen helpottaa myös mahdollisten väärinkäytösten paljastumista. Ylivoimainen valtaosa lapsista ja nuorista osaa toimia netissä fiksusti ja vastuullisesti, mutta hämmentävien seksuaalisuuteen liittyvien asioiden edessä menee moni aikuinenkin tolaltaan. Eikä tämäkään asia paremmaksi hyssyttelyllä, kauhistelulla ja paniikinlietsonnalla muutu.  

Ei kommentteja: