maanantai 4. heinäkuuta 2011

Minun ruumiini on minun

Törmäsin aamulla juttuun, joka sai minut todella vihaiseksi (kiitos vinkkauksesta Saila Ruuth!). Ja kuten tavallista, ärtymys purkautuu manifestointina. 

Siskot, arvostakaa ruumistanne. Teidän on mukavampi elää, kun hyväksytte itsenne. Arvostus tarkoittaa myös sitä, että ymmärrätte, mikä on ruumiillenne hyväksi. Kun syö terveellisesti ja oman tarpeen mukaan, nukkuu riittävästi, lepää kun on sairas ja liikkuu kun liikututtaa, voi hyvin. Älkää antako muiden kertoa, mikä on teille hyväksi. Te tunnette ja tiedätte sen itse. Kuulostelkaa kehoanne ja oppikaa tuntemaan se.

Älkää antako kenenkään muun määritellä ruumistanne. Tehkää se itse. Te päätätte, miltä näytätte, mitä kehollanne teette ja missä sen rajat menevät. Ymmärtäkää, että muoti ja trendit ovat kapitalistisen logiikan mukaista bisnestä, jonka päämääränä ei ole teidän hyvinvointinne vaan voiton maksimointi. Nauttikaa kauniista vaatteista ja trendikkyydestä jos haluatte, mutta älkää alistuko pääoman huoriksi. Älkää antako markkinavoimien päättää, miltä näytätte vaan tehkää se itse.

Määrätkää itse kehonne rajat. Suostukaa vain sellaiseen, mitä oikeasti haluatte. Ei tarkoittaa ei myös parisuhteessa ja seksissä. Ei on hyvä sana, jota kannattaa käyttää. Sitä, montako kertaa viikossa tai kuukaudessa on hyvä, ei päätä kukaan muu kuin sinä itse. 

Tuntekaa oikeutenne. Se, että sanoo ääneen median, kulutuskulttuurin ja vallitsevien kauneusihanteiden alistavan naista, ei ole uhrimentaliteettia vaan politiikkaa. Kysykää, miksi tämä on näin ja vaatikaa vastauksia. Asiat eivät muutu, ne muutetaan. Puhukaa. Toimikaa. Ja tehkää niin yhdessä.

-----------

Huh. Helpotti. 

Ei kommentteja: