perjantai 18. heinäkuuta 2008

Hiljaisen hiiren asemasta työmarkkinoilla

Elämä on hassu juttu. Välillä tuntuu että töitä ei sitten löytyisi yhtään mistään, mutta sitten kun niitä alkaa esille pulpahdella onkin yhtäkkiä hetkellisesti täystyöllistetty. Sain vastikään valmiiksi litterointiprojektini lontoolaiselle City Universitylle (huomatkaa johannatukiaismainen ULKOMAIDEN korostus), ja maanantaina aloitan tiedotusassistenttina Valkeakosken Työväen musiikkijuhlilla. Kyseinen pesti ei toki kestä kuin viikon, mutta onpahan kerrankin sitä kuuluisaa koulutusta vastaavaa työtä. Ja ehdin varmasti kuunnella myös musiikkia, etenkin Agit-Propia odotan jo innolla. Tapahtuman internet-sivut löytyvät täältä.

Tervehdin ilolla hallituksen tuoretta tasa-arvo-ohjelmaa. Erityisesti minua miellytti linjauksissa se, että tasa-arvokasvatuksen merkitys on otettu huomioon: ohjelmassa vaaditaan oppimateriaalien siistimistä sukupuolistereotypioista. Tämä on erinomainen avaus, sillä asenteet syntyvät lapsuudessa ja koululla on niiden kultivoinnissa tärkeä merkitys. Oppikirjojen sukupuolittuneisuutta on Suomessa tutkinut ainakin Tarja Palmu, jonka artikkeli Nimetön Hiiri ja Simo Siili löytyy Letit liehumaan -antologiasta (toim. Sari Näre ja Jaana Lähteenmaa). Palmun mukaan oppikirjoihin kätkeytyy paljon sukupuolistereotypioita, joita ei välttämättä osata opetuksessa kyseenalaistaa. Aapisen aktiivisen, maskuliiniseksi mieltyvän Simo Siilin vastinpariksi asemoituu nimetön, hiljainen, feminiininen hiiri.

Tasa-arvo ei ole vain palkkatasa-arvoa, lasikattojen murtamista ja isyyslomia, vaan sen on läpäistävä kaikki elämän osa-alueet. Tasa-arvoisessa koulussa varttuneista lapsista kasvaa entistä tasa-arvoisemmin ajattelevia aikuisia. Ehkä tulevaisuudessa meidän ei tarvitse aikuisillekaan tarkoitetuissa oppikirjoissa sietää tämän, Tampereen yliopistossa venäjän peruskurssilla käytetyn kirjan kappaleen kaltaisia aivopieruja ja riemuidiotismeja:

-Minä haluan vihannesruokaa.
-Oi, te kaniinit!
...
-Entä sinä, Mikko?
-Minä haluan lihaa.
-Hienoa! Miehet syövät lihaa!

Sanattomaksi vetää.

PS. Suosikkifutaajani Sakari "Maaginen" Saarinen täyttää tänään pyöreitä vuosia, kolmenkympin kriisi kolkuttelee ovella. Ajatusten Viinikanoja toivottelee leppeitä synttärijuhlia, kuitenkin huomisen Mypa-pelin mielessä pitäen...

Ei kommentteja: